Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Merania potvrdili stabilitu územia pri výstavbe obchodného centra

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

V poradí 15. krízový štáb od vyhlásenia mimoriadnej situácie po náhlom zlyhaní stavebnej konštrukcie sa uskutočnil tento týždeň priamo na Okružnej ulici.

Handlová 23. mája (TASR) - Merania potvrdili stabilitu územia pri výstavbe obchodného centra (OC) na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej. Vyplýva to zo záverov posledného krízového štábu mesta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

V poradí 15. krízový štáb od vyhlásenia mimoriadnej situácie po náhlom zlyhaní stavebnej konštrukcie sa uskutočnil tento týždeň priamo na Okružnej ulici. Primátorka Silvia Grúberová priblížila, že štáb sa konal priamo v teréne, aby zúčastnení mali možnosť na vlastné oči vidieť aj počuť okomentovaným spôsobom, aké stabilizačné opatrenia sa urobili a ako sa stavba celkovo vyvíja.

Svah nad staveniskom je aktuálne stabilný, stále sa pracuje na stabilizácii územia, ktorému investor venuje pozornosť. Na základe výsledkov inklinometrických meraní zo strany investora a Železníc SR sa podľa Grúberovej javí, že svah by mohol byť zastabilizovaný. "Ešte sa tam budú realizovať ďalšie procesy, vkladanie kotiev, úplne na záver bude realizovaná výsadba zelene. Odhad ukončenia stabilizácie svahu predpokladáme v septembri alebo októbri 2024," ozrejmila primátorka.

Pri objektoch budúceho OC investor pripravuje podmienky na uloženie inžinierskych sietí, z vlastných zdrojov pokračuje aj s výstavbou malej kruhovej križovatky, ktorej odhadovaný termín dokončenia sa oproti predpokladaným termínom posúva na júl tohto roka. Primátorka v tejto súvislosti žiada obyvateľov o trpezlivosť, keďže zo strany investora bola uplatnená reklamácia voči subdodávateľom a bude potrebné urobiť ďalšie práce.

Mimoriadnu situáciu vyhlásilo mesto po tom, čo 30. júna 2023 došlo na stavbe OC na Okružnej ulici k náhlemu zlyhaniu stavebnej konštrukcie. V čase zosuvu sa na stavbe nik nenachádzal. Z preventívnych dôvodov dočasne evakuovali obyvateľov priľahlého bytového domu, Železnice SR takisto museli prerušiť dopravu na blízkej trati.