Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Mesto Bratislava prispôsobuje údržbu zelene dlhodobému suchu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aby trávniky ochránili pred vysušovaním, udržuje ich mesto mulčovaním, či ponecháva niektoré najkvetnatejšie časti lúk nepokosené.

Bratislava 26. mája (TASR) – Bratislava prispôsobuje údržbu zelene v meste nízkym zrážkam a dlhodobému suchu. Samospráva ponechala napríklad niektoré najkvetnatejšie časti lúk nepokosené. V druhom kole kosenia, ktoré sa začalo 20. mája, vytvorí mesto viacero plôch, kde budú dve kolá kosenia vynechané. "Budú tak lepšie odolávať suchu, ochladzovať prostredie a navyše tak poskytneme útočisko opeľovačom," tvrdí magistrát.

Aby trávniky ochránili pred vysušovaním, udržuje ich mesto aj mulčovaním. "Nadrobno rozsekané steblá trávy necháme po pokosení na trávniku, kde pomôžu zadržiavať vlahu a neskôr poslúžia ako organické hnojivo pre novú trávu," vysvetlilo hlavné mesto na sociálnej sieti. Takto mestský komunálny podnik postupoval napríklad aj v okolí jazierka Rohlík v Ružinove.

"Okrem kosenia a mulčovania tu naši pracovníci vyčistili menšie skládky odpadu, umiestnili päť odpadových nádob a na základe podnetov obyvateľov na tomto mieste po skončení sucha zrealizujú podpornú činnosť pre zeleň," spresnila bratislavská samospráva. Deklaruje, že na plochách bez výživnej pôdy chýbajúcu pôdu doplní, vyseje trávnik a vytvorí rôzne prvky na podporu biodiverzity. "Napríklad permakultúrnu záhradku, 'hmyzí hotel', domček pre ježkov a podobne," uviedlo mesto.