Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Bratislava rozširuje sieť parkovacích automatov v zónach PAAS

Na archívnej snímke vyhradené parkovanie pre rezidentov PAAS. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodinové parkovné je možné zaplatiť nielen mobilnými aplikáciami či parkovacími automatmi, ale aj v partnerských prevádzkach, ktorých zoznam je tiež na webe parkovacieho systému.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Hlavné mesto rozširuje sieť parkovacích automatov, ktorými je možné zaplatiť za parkovné v zónach Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS), kde platí mestská parkovacia politika. V týchto dňoch dokončuje ich osádzanie v lokalite Hlavná stanica – Blumentál v Starom Meste a na Nivách v Ružinove. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Aj keď dáta potvrdzujú, že väčšina vodičov preferuje mobilné aplikácie ako spôsob platby za hodinové parkovné, chceme, aby aj iný spôsob platby bol dostupný a komfortný," konštatuje bratislavský magistrát.

Mesto zároveň dopĺňa parkomaty, ktorých dodanie meškalo pre tzv. čipovú krízu. V posledných týždňoch ich v uliciach pribudlo viac ako 30. Ich umiestnenie nájdu vodiči na mape zverejnenej na webovej stránke www.paas.sk.

Hlavné mesto taktiež pripomína, že lístky zakúpené v parkomate sú virtuálne, a teda nie je potrebné nič vkladať za okno vozidla. Fungujú ako elektronické oprávnenie. "To znamená, že v parkomate zadáte evidenčné číslo vozidla (EČV), na ktoré chcete uhradiť parkovné a dané EČV je evidované v systéme," približuje magistrát. Pri kontrole je následne naskenované EČV a systém kontrolórovi ukáže, že bol naň vydaný parkovací lístok.

Bratislavčania môžu v parkomatoch využiť aj svoju bonusovú kartu PAAS, s ktorou majú dve hodiny parkovania počas dňa zadarmo. Výnimkou sú niektoré najvyťaženejšie ulice v centre mesta. Vodiči bez trvalého pobytu v Bratislave bonusovú kartu nemajú.

Hodinové parkovné je možné zaplatiť nielen mobilnými aplikáciami či parkovacími automatmi, ale aj v partnerských prevádzkach, ktorých zoznam je tiež na webe parkovacieho systému.

Prvými troma lokalitami, kde začal od 10. januára 2022 systém platiť, boli Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači. V súčasnosti je do systému zaradená aj zóna Hlavná stanica – Blumentál v Starom Meste a štyri zóny v Ružinove. Koncom septembra majú pribudnúť ďalšie dve ružinovské zóny.