Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Regióny

Mesto dalo odstrániť z ulíc Levíc spomaľovacie prahy

Pres samosprávu bola ich údržba finančne náročná.

Levice 15. augusta (TASR) – Z levických ulíc zmizla väčšina spomaľovacích prahov. Odstrániť ich dala samospráva, pre ktorú bola údržba „retardérov“ finančne náročná. Vodiči odstránenie spomaľovačov privítali, chodci a obyvatelia zón, z ktorých retardéry zmizli, sa sťažujú.

Spomaľovače boli umiestnené na komunikáciách v obytných zónach a v častiach mesta s najvyšším počtom chodcov. V priebehu júla ich dalo Mesto Levice so súhlasom dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Leviciach odstrániť. Retardéry zostali len na ulici Ku Bratke. Podľa Adriany Macákovej z levického mestského úradu hlavným dôvodom odstránenia spomaľovacích prahov bolo ich nestále poškodzovanie prechádzajúcimi motorovými vozidlami. „Na mnohých miestach už neplnili požadovanú funkciu a ich oprava a údržba bola pre mesto finančne náročná,“ zdôvodnila odstránenie spomaľovačov.

Dopravný inšpektorát s odstránením súhlasil, nakoľko účastníci cestnej premávky sú povinní dodržiavať dopravné predpisy v zmysle zákona o cestnej premávke, ktorými je stanovená maximálna rýchlosť  v meste či obmedzená rýchlosť v obytnej alebo školskej zóne. Okrem toho sú vodiči povinní dávať prednosť chodcom na priechodoch pre chodcov. „V súčasnosti spracovávame projektovú dokumentáciu Bezpečné priechody, v rámci ktorej sa priechody pre chodcov prehodnocujú. Následne budú riešené  farebným rozlíšením alebo stavebnými spomaľovacími prahmi v súlade s príslušnou technickou normou,“ uviedla Macáková. Z tohto dôvodu Mesto Levice s opätovným umiestňovaním spomaľovacích prahov na miestnych komunikáciách v Leviciach neuvažuje.