Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mesto Hlohovec upravilo tohtoročný rozpočet, rada môže fungovať

Na snímke nádvorie Zámku v Hlohovci. Foto: TASR - Martin Palkovič

Výpadok podielových daní sa predpokladá minimálne vo výške 580.695 eur.

Hlohovec 26. júna (TASR) – O sumu 551.266 euro v príjmovej časti a o 608.305 eur vo výdavkovej časti bude znížený tohtoročný rozpočet mesta Hlohovec. Opatrenia v dôsledku dosahov koronakrízy schválili poslanci na štvrtkovej (25. 6.) schôdzi mestského zastupiteľstva po dlhej debate. Pre bežný rozpočet to znamená zníženie príjmov o 634.695 eur a výdavkov o 608.305 eur.

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár zdôvodnil, že oklieštené musia byť viaceré oblasti života mesta, nevynímajúc prevádzku materských škôl, okolo ktorých sa rozprúdila najširšia poslanecká diskusia. V rámci opatrení dostane spoločnosť Mestská zeleň Hlohovec o 58.496 eur menej, čo sa odzrkadlí na starostlivosti a letnej údržbe komunikácií a verejných priestranstiev i starostlivosti o zeleň. Mestské kultúrne centrum dostane na rok 2020 o 52.404 eur menej, v čom sú zahrnuté príspevky na prevádzku zámku, na celomestské akcie, na odvolaný Michalský jarmok. Spoločnosti Bytové hospodárstvo Hlohovec znížilo mesto príspevok o 7000 eur, ktoré boli určené na revízie v nefungujúcom Dome kultúry.

Rozpočet mesta Hlohovec bol schválený pôvodne ako prebytkový vo výške príjmov 24,543 milióna eur a výdavkov vo výške 24,503 milióna eur. Po aktuálnej úprave bude bežný rozpočet s príjmami 19,580 milióna eur a výdavkami 18,756 milióna eur. Výpadok podielových daní sa predpokladá minimálne vo výške 580.695 eur.

Mestská rada môže po roku začať opäť fungovať


Po viac ako roku môže v Hlohovci opätovne začať pracovať mestská rada. Zasadnutie tohto poradného orgánu primátor Miroslav Kollár nezvolal od mája 2019. Jej zloženie hodnotil ako v rozpore so zákonom, keďže mala o jedného člena viac. Na piatkovom zasadnutí mestské zastupiteľstvo (MsZ) jej člena Andreja Müllera odvolalo na jeho žiadosť.

Podľa počtu poslancov prislúcha mestu päťčlenná mestská rada. Tá bola po voľbách etablovaná, problém nastal na začiatku roka 2019, keď primátor za svojho druhého zástupcu vymenoval poslanca Petra Dvorana. Ten sa zároveň v zmysle zákona automaticky stal aj členom mestskej rady, a tak bolo jedného jej doterajšieho člena potrebné odvolať. Poslanecký klub, ktorý stojí v opozícii voči vedeniu mesta a má v MsZ väčšinu, sa tým na zastupiteľstve odmietol zaoberať. "Do momentu, kým nebude vami spôsobený stav uvedený do súladu so zákonom, nemôžem zasadnutia zvolávať," povedal pred rokom poslancom primátor s tým, že jej rozhodnutia by boli spochybniteľné. Teraz je pripravený, ako uviedol pre TASR, mestskú radu zvolať hneď, ako bude stav v súlade so zákonom.

Müller vo svojom vystúpení uviedol, že v jeho záujme je, aby sa spolupráca poslaneckého zboru s primátorom 'pohla', fungovanie mestskej rady vidí pre mesto ako dôležité, a preto sa rozhodol pre tento krok. Členmi mestskej rady sú aktuálne prvý a druhý zástupca primátora Miloslav Drgoň a Peter Dvoran a poslanci Eva Kovalčíková, Ivan Baranovič a Juraj Frýdecký.