Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Kežmarok zanechá vo veži Reduty nový historický odkaz

Na archívínej snímke kežmarská Reduta. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Odkaz terajších Kežmarčanov bude znovu daný na pôvodné miesto nálezu, informuje samospráva.

Kežmarok 22. júla (TASR) – Samospráva mesta Kežmarok chce na mieste nálezu sklenenej fľaše s dvomi pergamenmi vo veži Reduty zanechať vlastný "historický odkaz" pre budúce generácie. Na svojej internetovej stránke vyzýva Kežmarčanov, aby sa zapojili do jeho tvorby.

"Mesto Kežmarok sa rozhodlo dať možnosť občanom zapojiť sa do tvorby historického odkazu. Odkaz terajších Kežmarčanov bude znovu daný na pôvodné miesto nálezu," informuje samospráva s tým, že verejnosť môže k zneniu odkazu prispieť vyplnením formulára dostupného na internetovej stránke mesta a jeho odovzdaním v podateľni mestského úradu, a to do pondelka 26. júla do 10.00 h.

Sklenenú fľašu s dvomi pergamenmi našli vo veži kežmarskej Reduty počas rekonštrukčných prác. Ako priblížil primátor mesta Ján Ferenčák, na jednom je zobrazená historická rytina Kežmarku z roku 1814 a pohľad na Vysoké Tatry. "Na zadnej strane sú v latinčine buď mená zhotoviteľov, alebo tých, ktorí sa podieľali na rekonštrukcii," doplnil s tým, že na druhom pergamene sa nachádza menný zoznam vtedajších senátorov a ľudí, ktorí sa podieľali na rekonštrukcii Reduty.

Na mieste Reduty stála v minulosti strážna veža. V 17. storočí ju Tököliovci, majitelia kežmarského hradu, prestavali na takzvaný panský dom Herrenhaus. Ubytovávali v ňom svojich hostí. V rokoch 1705 až 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria, kde vyšli nemecké, maďarské i latinské publikácie, ako aj knihy v dobovej slovenčine. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na redutu. Objekt bol za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásený v roku 1981.