Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Mesto Košice je na štrajk školských zamestnancov pripravené

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Žiakom ponúka možnosť stráviť voľný čas zmysluplne v knižniciach a v zoo.

Košice 23. novembra (TASR) - Pre štrajk školských zamestnancov by mali byť v pondelok 26. novembra zavreté v Košiciach všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Z materských škôl budú otvorené len dve. Pre TASR to uviedla predsedníčka krajskej rady odborárskeho združenia základného školstva Ingrid Gamčíková.

V rámci celého Košického kraja Gamčíková odhaduje, že štrajkovať bude 90 percent materských a základných škôl. Najvyššia účasť na štrajku zo strany pedagogických zamestnancov, vyše 90-percentná, sa očakáva v Košiciach a v Rožňavskom okrese. Mestské materské školy budú v Košiciach otvorené na Hečkovej ulici v Barci a Repíkovej ulici v Šebastovciach.

Zo stredných škôl by malo vstúpiť do štrajku 74, vrátane troch cirkevných a dvoch súkromných, s účasťou zhruba 2600 zamestnancov, čo predstavuje 58,8 percenta, uviedol pre TASR predstaviteľ odborov pre stredné školstvo na východnom Slovensku Ľuboš Kvašňák.

"Zo 70 škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) sa ich do štrajku nezapojí 12, vrátane dvoch internátov a dvoch jazykových škôl. V ostatných školách bude štrajk v trvaní jeden, dva až tri dni, prípadne jeho ukončenie zatiaľ nie je presne stanovené," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobríková. Riaditelia majú podľa nej plnú kompetenciu rozhodnúť o forme zapojenia školy podľa záujmu pedagogických i nepedagogických zamestnancov, či udelia riaditeľské voľno, alebo zvolia iný spôsob prerušenia vyučovania. "Ak sa do štrajku niektorá škola nezapojí, budú zamestnanci fungovať normálne. Ak sa nezapoja len niektorí zamestnanci, bude na riaditeľovi školy, aby vzhľadom na ich počet a pracovné zaradenie určil, akú prácu im pridelí," konštatovala.

Cirkevné školy pod správou košického rímskokatolíckeho arcibiskupstva sa do štrajku nezapoja a bude v nich prebiehať výučba. "Podporujeme sociálnu požiadavku odborov na spravodlivé ohodnotenie učiteľov, ale my ideme vlastnou cestou a podporujeme petíciu, ktorá vznikla za spravodlivé financovanie v školstve," povedal pre TASR riaditeľ Arcibiskupského školského úradu Miroslav Jacko.

V Košiciach sa na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne v pondelok o 10.00 h zídu na zhromaždení štrajkujúci z Košického i Prešovského kraja. "Budú prezentované naše požiadavky, protestujúci budú mať možnosť vystúpiť a na záver chceme prijať vyhlásenie," povedala Gamčíková. Celkovo by mal štrajk podľa nej priniesť zlepšenie financovania školstva. "Nikto nepredpokladá, že sa všetko zlepší hneď, ide o systém postupných krokov. Zlepšenie odmeňovania zamestnancov predpokladáme ako prvý ústretový krok zo strany vlády," dodala.

Košické deti, ktorých školy budú budúci týždeň pre štrajk zatvorené, môžu využiť ponuku Knižnice pre mládež mesta Košice. V jednotlivých pobočkách ich čakajú okrem klasických výpožičných služieb čakajú rôzne hry, súťaže, tvorivé dielne, či dramatizované čítania, ktoré im môžu pomôcť zmysluplne tráviť čas. Informácie o otváracích hodinách knižnice nájdu záujemcovia na webstránke www.kosicekmk.sk.

Celodenný program pripravila na pondelok 26. novembra Zoologická záhrada Košice, ktorá pre žiakov základných a stredných škôl znížila vstupné na polovicu. V čase od 9.00 do 14.00 h v dvojhodinových intervaloch odborníci zo sveta zoológie zoznámia návštevníkov so životom zvierat v cykle prednášok a videoprojekcií. K videniu budú komentované kŕmenia tuleňov a kondora veľkého, ukážky enrichmentu paviánov pláštikových či zdolávanie prekážok levími sestrami Ellou a Laurou. Deti do šesť rokov budú mať tento deň do zoo bezplatný vstup.

Mestská časť Košice - Juh ponúka počas štrajku dočasné dozorovanie školopovinných detí 1. – 3. ročníka základnej školy, a to v pondelok, prípadne aj utorok 27. novembra, v Spoločensko-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva. V čase od 7.00 - 12.00 h budú pre nich pripravené voľnočasové aktivity – rôzne hry, čítanie rozprávok, či kreslenie. Mestská časť nedisponuje možnosťou zabezpečenia stravovania ani pitný režim, dieťaťu je preto potrebné zabaliť okrem jedenia, pitia, aj prezuvky, farbičky, ceruzku. Ponuka platí pre žiakov základnej školy v mestskej časti Košice - Juh, a zároveň aj obyvateľov tejto mestskej časti a deti zamestnancov MČ Košice – Juh.

V zmysle zákona o sociálnom poistení môžu rodičia zostať s menšími deťmi doma a požiadať o tzv. ošetrovné. Táto nemocenská dávka sa totiž neviaže len na pomoc chorému členovi rodiny, ale aj na "osobnú a celodennú starostlivosť o zdravé dieťa do desiatich rokov veku". Nemocenská dávka poistencovi patrí vtedy, keď "predškolské zariadenie alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté".