Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Košice začnú v piatok druhé kolo skríningového testovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Bližšie informácie o druhom kole skríningu vrátane zoznamu odberných miest majú byť zverejnené na webovej stránke korona.kosice.sk vo štvrtok.

Košice 27. januára (TASR) – Košice začnú od piatka druhé kolo dobrovoľného skríningu na ochorenie COVID-19, trvať bude do nedele. Každý záujemca o testovanie musí byť elektronicky zaregistrovaný. Na stredajšom brífingu o tom informoval primátor Jaroslav Polaček s tým, že pandemická situácia sa v Košiciach zhoršuje.

Predbežne by sa malo testovať na 69 odberných miestach. V piatok budú otvorené od 16:00 do 20:00. V sobotu a v nedeľu od 9:00 do 17:00 h. Naďalej bude k dispozícii aj päť veľkokapacitných odberných miest, ktoré fungujú každý deň až do odvolania od 9:00 do 17:00. V piatok budú otvorené do 20:00. Ide o odberné miesta v priestoroch magistrátu na Triede SNP, v Spoločensko-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva, vo Výmenníku Važecká na Galaktickej ulici, v Kulturparku na Kukučínovej ulici a v Amfiteátri na Festivalovom námestí. Obyvatelia ich využívali aj počas uplynulých dvoch dní, keď sa pozitivita vyšplhala na tri až štyri percentá. Primátor obyvateľov žiada, aby dodržiavali lockdown a protiepidemické opatrenia. „Obávame sa, že situácia v Košiciach môže byť nezvládnuteľná,“ povedal.



Všetky odberné miesta, ktoré mesto v rámci druhého kola skríningu otvorí, budú fungovať výhrade elektronicky. „Tí, ktorí sa prídu otestovať a nebudú zaregistrovaní v systéme, to buď urobia zo svojho mobilu, alebo ich zaregistruje administrátor priamo pri vstupe na odberné miesto,“ vysvetlil primátor.

Cieľom je zvýšiť kapacitu otestovaných z 25 na 50 ľudí za hodinu. Ak už niekto je zaregistrovaný prostredníctvom webovej stránky korona.kosice.sk, teraz a ani v budúcnosti sa už registrovať nemusí. Polaček dodal, že každý, kto bude chcieť dostať aj papierové potvrdenie o výsledku testu, nielen SMS, si bude môcť naň počkať.

Mesto chce od piatka zároveň na všetkých svojich odberných miestach vydať každému pozitívne testovanému človeku respirátor s filtračnou triedou FFP2. Aktuálne tak robí mestská časť Sever na odbernom mieste v Amfiteátri.

Bližšie informácie o druhom kole skríningu vrátane zoznamu odberných miest majú byť zverejnené na webovej stránke korona.kosice.sk vo štvrtok.