Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Mesto Krompachy chce zrekonštruovať historický železiarsky hámor

Národná kultúrna pamiatka Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Foto: FOTO TASR - Kristína Mayerová

Samospráva už viackrát chátrajúcu budovu opravovala aj s pomocou viacerých menších dotácií. Primátorka predpokladá, že vďaka poslednému príspevku sa podarí pamiatku zrekonštruovať komplexne.

Krompachy 1. augusta (TASR) - Mesto Krompachy chce kompletne zrekonštruovať historickú budovu - železiarsky hámor v časti Stará Maša. Samospráva vyhlásila verejné obstarávanie na zhotoviteľa, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, práce na jej obnove potrvajú 20 mesiacov. TASR to potvrdila primátorka Krompách Iveta Rušinová s tým, že začiatok prác predpokladajú po kontrole verejného obstarávania koncom tohto roka.

Náklady na obnovu budovy, ktorá je jedinou technickou pamiatkou na území mesta, odhadujú na 745.000 eur. Samospráva získala na projekt dotáciu z fondov Európskej únie v rámci programu Obnovme si svoj dom vo výške približne 590.000 eur, zvyšok bude financovať z vlastného rozpočtu.

"Krompachy boli v minulosti hutníckym a baníckym mestom, niekedy tu bola veľká železiareň, najväčšia v rámci Uhorska, zamestnávala 10.000 ľudí. Počas veľkej hospodárskej krízy a po krompašskej vzbure došlo k demontáži železiarne, stroje sa odviezli do Čiech a tu neostalo nič len budovy, ktoré schátrali alebo sa zbúrali," objasnila primátorka. Nejde podľa nej o veľký objekt, jeho obnova však bude náročná. Železiarsky hámor, ktorý postavili v polovici 19. storočia, je pozostatkom bývalých železiarní. Mesto sa rozhodlo budovu zrekonštruovať, aby zachránilo pamiatku na časy jeho rozkvetu.

Samospráva už viackrát chátrajúcu budovu opravovala aj s pomocou viacerých menších dotácií. Primátorka predpokladá, že vďaka poslednému príspevku sa podarí pamiatku zrekonštruovať komplexne. "Pred časom sme už obnovili strechu a okná. Po úplnej obnove, vrátane terénnych úprav a vstupu, tam chceme vybudovať múzeum hutníctva. Je plán zrevitalizovať park, súčasťou areálu má byť aj elektrárenský vodný náhon, pretože vedľa je jedna z najstarších vodných elektrární na Slovensku, ktorá je taktiež národnou kultúrnou pamiatkou a ešte stále funguje," doplnila Rušinová.