Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mesto Martin sa pustilo do rozsiahlej rekonštrukcie domu smútku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiáš

Jedným z najpodstatnejších vynovení bude podľa neho zmena vchodu do obradnej miestnosti.

Martin 8. júna (TASR) – Martinská radnica sa pustila do rozsiahlej rekonštrukcie mestského domu smútku. Rekonštrukčné práce, ktoré si vyžiadajú jeho viac ako štvormesačné uzatvorenie a približne 200.000 eur z mestskej pokladnice, by mali byť hotové do konca októbra ešte pred tradičným termínom Pamiatky zosnulých.

„Pre šesťdesiattisícové mesto nie je určite dôstojné a prijateľné, aby malo dom smútku v takomto doslova katastrofálnom stave. Preto sme sa odhodlali k jeho zásadnej rekonštrukcii,“ vysvetlil primátor Andrej Hrnčiar s tým, že je to aj výsledok minuloročného prieskumu verejnej mienky Martinčanov, keď sa dom smútku zaradil do šestice najskloňovanejších tém.

Jedným z najpodstatnejších vynovení bude podľa neho zmena vchodu do obradnej miestnosti. Nebude už situovaný od rušnej cesty, ale od pokojného prostredia cintorína. Dom smútku bude mať po komplexnej rekonštrukcii vyhovujúce osvetlenie, ozvučenie, kúrenie, vzduchotechniku, novú fasádu a vymenené okná.

„Veľmi významným prínosom bude aj vybudovanie verejne prístupných toaliet, ktoré budú k dispozícii nielen počas smútočných obradov, ale aj kedykoľvek všetkým návštevníkom miesta večného odpočinku ich blízkych,“ dodal martinský primátor. Pohrebné obrady sa budú až do skončenia rekonštrukcie konať v domoch smútku v najbližšom okolí.