Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Trenčín neobmedzí služby napriek drahým energiám a inflácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Za niektoré si však Trenčania zaplatia viac.

Trenčín 9. februára (TASR) - Napriek zdražovaniu energií, vysokej inflácii a vládnych balíčkoch pomoci na úkor samospráv neplánuje mesto Trenčín obmedzovať služby pre obyvateľov. Za niektoré si však Trenčania zaplatia viac. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová.

"Samospráve stúpli zálohové platby za elektrickú energiu o 175 %, za plyn zaplatí mesto v priemere o 330 % viac a teplo je v priemere drahšie o 130 %. V rozpočte má Trenčín na energie sumu vyššiu o päť miliónov eur," uviedla hovorkyňa.

Mesto podľa nej upravilo reguláciu vykurovania svojich budov, čím sa spotreba plynu zníži minimálne o 10 %. Od začiatku roka sú mestské nájomné byty na najväčšom sídlisku Juh napojené na centrálny zdroj tepla, aby obyvatelia platili za teplo menej. Mesto plánuje komplexnú obnovu verejného osvetlenia, vybudovať chce biomasovú kotolňu, fotovoltiku na zimnom štadióne, plavárni, na základnej škole a budove mestského hospodárstva a správy lesov a tiež je v pláne rekonštrukcia zastaraných kotolní.

Podobne ako iné samosprávy, aj v Trenčíne museli pristúpiť k zvyšovaniu niektorých poplatkov. "Zvýšilo sa stravné v škôlkach a školách, režijné náklady zostali bez zmien. O výšku inflácie je vyšší aj poplatok za odpad. Viac platia i návštevníci krytej plavárne. Daň z nehnuteľností zostáva bez zmeny, ale do zastupiteľstva mesto predloží návrh na úpravu výšky poplatkov za školské kluby detí a materské školy, za sociálne služby v mestských pobytových zariadeniach či za opatrovateľské služby v domácnostiach," doplnila Ságová.

Ako dodala, Trenčín bude v roku 2026 Európskym hlavným mestom kultúry, preto nie je možné zastaviť jeho rozvoj. Na rok 2023 sú naplánované najvyššie investície za posledné roky v objeme takmer 72 miliónov eur. Podstatná časť z nich bude financovaná z eurofondov, štátu a z nových úverov.