Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Nitra získa novú vizuálnu identitu

Na archívnej snímke pešia zóna v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Členka poroty a držiteľka českej národnej ceny za dizajn Věra Marešová na víťaznom návrhu vyzdvihla jasnú a výraznú identitu.

Nitra 21. októbra (TASR) – Mesto Nitra dostane novú vizuálnu identitu. Radnica pred časom vypísala súťaž na tvorbu nového vizuálneho systému. Ako informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, štúdio Andrej & Andrej a khn office uspelo v súťaži návrhov, ktoré hodnotila odborná porota.

„Systém vizuálnej identity v podaní víťazov súťaže je konzervatívny a hravý zároveň. Umožňuje kontinuálne variácie pri označovaní mestských organizácií či vytváraní nových symbolov a príbehov,” skonštatoval Boris Meluš z Únie grafických dizajnérov Slovenska a člen poroty.

Víťazný návrh ocenili aj ďalší hodnotitelia. Podľa grafickej dizajnérky Ľubice Segečovej je silne patriotický, nie však patetický. Členka poroty a držiteľka českej národnej ceny za dizajn Věra Marešová zasa na víťaznom návrhu vyzdvihla jasnú a výraznú identitu. „Vytvorený font je ďalším funkčným doplnkom vizuálneho štýlu,” doplnila Marešová.

Dohoda o spolupráci medzi mestom Nitra a dizajnérmi zahŕňa okrem vypracovania dizajn manuálu aj prípravu podkladov a šablón pre aplikáciu jednotlivých prvkov vizuálnej identity, prípravu a grafickú úpravu textov, prípravu podkladov na tlač, grafické spracovanie dát, fotografií, grafov a ostatných aplikácií vizuálnej identity.

Víťazné štúdio zabezpečí aj školenie interných grafických pracovníkov mestského úradu na prácu s novou vizuálnou identitou. „Práce na samotnom manuáli budú trvať približne dva mesiace. Celková doba spolupráce medzi štúdiom a mestom potrvá do vyčerpania finančného limitu 19.000 eur bez DPH, najneskôr však do 31. decembra 2022,“ dodal Holúbek.