Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mesto Piešťany pripravuje klimaticko-energetický plán

Na archívnej snímke zrekonštruovaný Kolonádový most v Piešťanoch. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Mesto pracuje so systémom, ktorý vyhodnocuje energetickú náročnosť mestských objektov, na základe toho dokážu pripraviť opatrenia, ktoré z toho vyplývajú.

Piešťany 21. novembra (TASR) – Mesto Piešťany pripravuje opatrenia na zmiernenie dosahov, minimalizovanie rizík a zabránenie negatívnym dôsledkom zmeny klímy. Súčasťou plánov je vytvorenie akčného plánu pre trvalo udržateľnú energetiku a klímu a Stratégiu adaptácie mesta na zmenu klímy do roku 2025. Informoval o tom primátor mesta Peter Jančovič.

"Už pred tromi rokmi sme sa otázkou šetrenia energiami začali intenzívne zaoberať a vypracovali sme analýzu. Opatreniami sa nám následne podarilo znížiť náklady na energie o 40.000 eur za rok," povedal pre TASR. Mesto pracuje so systémom, ktorý vyhodnocuje energetickú náročnosť mestských objektov, na základe toho dokážu pripraviť opatrenia, ktoré z toho vyplývajú. "Všetky naše objekty nabehli na režim znižovania energií," povedal.

Proces prípravy klimaticko-energetického plánu Piešťany prednedávnom predstavili na okrúhlom stole samospráv, podujatie organizovalo záujmové združenie Citienergo v spolupráci s kanceláriou Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike a s podporou európskej asociácie Energy Cities a programu LIFE v rámci projektu DELIVER - Sídliská ako živé miesta odolné voči zmene klímy. Plán podľa Jančoviča chcú predložiť mestskému zastupiteľstvu v jarných mesiacoch budúceho roka.