Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Poltár žiada o dotáciu, chce pre seniorov lepšie podmienky

Na archívnej snímke z 19. júna 2020 interiér Zariadenia sociálnych služieb. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Samospráva plánuje z dotácie zakúpiť modernú interaktívnu obrazovku, ktorá bude slúžiť na rozvoj psychickej a fyzickej stránky klientov.

Poltár 29. decembra (TASR) – Mesto Poltár požiadalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny o dotáciu, aby mohlo vytvoriť vhodnejšie podmienky pre 44 seniorov v miestnom zariadení sociálnych služieb. TASR o tom vo štvrtok informovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátora.

"Požiadali sme o dotáciu v sume 5998,50 eura, v prípade schválenia projektu mesto dofinancuje desať percent, 666,50 eura," uviedol primátor Poltára Peter Sitor.

Samospráva plánuje z dotácie zakúpiť modernú interaktívnu obrazovku, ktorá bude slúžiť na rozvoj psychickej a fyzickej stránky klientov. Malý spoločenský kút v domove by doplnil nový počítač s príslušenstvom, ktorý umožní seniorom vyhľadávať rôzne informácie, správy či komunikovať s príbuznými a udržiavať sociálne kontakty. Spoločenskú miestnosť by zasa oživili dve nové šatníkové skrine a komfort klientom poskytlo desať pohodlných kresiel.

Podľa Očenášovej zámerom projektu je tiež vytvoriť imobilným klientom lepšie podmienky na ich pohyb, zdravie a uľahčenie hygieny, preto je jeho súčasťou aj nákup pojazdnej toalety či polohovateľnej postele. Prostredníctvom vyvýšených záhonov chcú klientom v zariadení dopriať účinky gardenterapie.

"Venovať sa záhradke je pre klientov relax, ale aj pracovná terapia. Prvoradou úlohou mesta je vytvárať im také podmienky, aby sa v zariadení cítili dobre, pohodlne a bola im poskytnutá adekvátna starostlivosť i kvalitné služby," dodal Sitor.