Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Komárne presakujú spodné vody, v Štúrove navýšia ochranný múr

Foto: TASR/Milan Drozd

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Váh v časti Kava. Na hrádzi bola posilnená kontrola zo strany vodohospodárov.

Štúrovo/Komárno 5. júna (TASR) – Krízový štáb v Komárne prijal ďalšie opatrenia potrebné na zvládnutie povodňovej situácie v meste. Na Alžbetinom moste je zakázaný prejazd nákladných vozidiel nad 7,5 tony, osobná doprava zatiaľ nie je obmedzená. Na ceste cez Alžbetin ostrov však musia vodiči počítať s uzáverami kvôli občasným prácam na ceste spojeným s odčerpávaním spodnej vody. Podľa informácie hovorcu mesta Róberta Králika sú studne pitnej vody i transformátorová stanica dostatočne zabezpečené. Menšie problémy začína spôsobovať spodná voda, ktorá už vyráža na viacerých miestach. „Zatiaľ to nie je kritické, no už máme priesaky na Alžbetinom ostrove, ďalšie čakáme v nižšie položených častiach mesta, ako sú Robotnícka štvrť či Letecké pole. To sú lokality, ktoré majú problémy pri každej povodni,“ konštatoval Králik. Krátko pred 15. hodinou sa hladina Dunaja v Komárne zvýšila na 786 centimetrov.

Cesta druhej triedy II/506 medzi obcami Sap a Medveďov v Dunajskostredskom okrese je kvôli povodňovej situácii úplne uzavretá. Obchádzka v oboch smeroch vedie cez obec Baloň. Polícia na mieste usmerňuje premávku a dohliada na bezpečnosť motoristov.

TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.


Tretí stupeň na rieke


Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj na rieke Váh v časti Kava. Na hrádzi bola posilnená kontrola zo strany vodohospodárov. Rieka Váh vystúpila z koryta a začala zaplavovať cestu pri brehu v okolí čárdy Soós. Elektrárenská cesta je od Vážskeho mostu po elektráreň neprejazdná. Komunikáciu uzavreli. V Štúrove je zatiaľ situácia pomerne pokojná, záchranné zložky monitorujú hrádze na celom úseku Dunaja v tejto oblasti. Hladina Dunaja v týchto chvíľach dosahuje 681 centimetrov. Podľa očakávaní by mal Dunaj v Štúrove kulminovať v sobotu na 830 centimetroch. „Od zajtra začneme montovať na betónovú protipovodňovú stenu mobilné kovové nadstavce,“ uviedol Norbert Záležák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre. Odrezaná od okolitých obcí je naďalej obec Chľaba v okrese Nové Zámky. Jediná prístupová cesta medzi Kamenicou nad Hronom a Chľabou je neprejazdná. Dopravné spojenie medzi obcou a Štúrovom zabezpečuje vlak. Počas mimoriadnej situácie v obci platí až do odvolania mimoriadny posilnený cestovný poriadok.

V Komárne uviazlo päť výletných lodí, pasažierov odvážali autobusy


Vysoká hladina Dunaja prinútila päť výletných lodí neplánovane zakotviť v Komárne. Štyri lode kotvia v prístavnom kanáli, piata pri Alžbetinom ostrove. Rakúske, nemecké, švajčiarske a rumunské lode mali v pláne absolvovať vyhliadkovú plavbu po Dunaji. Vysoká hladina rieky im však neumožnila bezpečne preplávať popod most. Na lodiach zostala len posádka, pasažieri opustili palubu. Na brehu presadli do autobusov, ktoré ich odvážali z Komárna. „Nechceli využiť možnosť prenocovať v Komárne, pretože nikto nevie, na ako dlho by tu uviazli. Náhradný program im zabezpečili jednotlivé cestovné kancelárie, ktoré plavby organizovali,“ uviedol Imrich Csontos z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Komárne.

Hladina Dunaja v Komárne dosiahla dnes o 13. hodine úroveň 779 centimetrov. Podľa najnovších predpovedí vodohospodárov bude Dunaj v Komárne kulminovať v sobotu v noci s výškou hladiny prekračujúcou rekordný stav z roku 2002 o zhruba 20 až 40 centimetrov. V Komárne bola vtedy zaznamenaná výška hladiny Dunaja na úrovni 843 centimetrov.