Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mesto Prešov chce získať na smart riešenia 4.000.000 eur

Prešov, foto z archívu. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Aktivity projektu sú rozdelené do štyroch kategórií, a to energetický manažment budov, monitoring mostov, smart verejné osvetlenie a zavedenie integračnej platformy mesta.

Prešov 28. júna (TASR) - Skvalitnenie životného prostredia na území mesta, zvýšenie energetickej efektívnosti či zlepšenie kvality spravovania mestskej samosprávy sú ciele projektu s názvom Zavádzanie IoT smart riešení v meste Prešov, s ktorým sa prešovská radnica uchádza o dotáciu na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. TASR o tom informovala tlačová referentka mestského úradu (MsÚ) Lenka Šitárová.

Ako povedala, v rámci nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ môže mesto získať takmer 4.000.000 eur. Aktuálne prebieha proces pripomienkovania projektového zámeru.

"Cieľom projektu je skvalitnenie životného prostredia na území mesta, zvýšenie energetickej efektívnosti, zlepšenie kvality spravovania mestskej samosprávy na účel dosiahnutia vyššej dynamiky rozvoja územia a zlepšenie internej a externej komunikácie samosprávy," priblížila Šitárová.

Aktivity projektu sú rozdelené do štyroch kategórií, a to energetický manažment budov, monitoring mostov, smart verejné osvetlenie a zavedenie integračnej platformy mesta.

Celkový rozpočet projektu je viac ako 4,1 milióna eur, z toho požadovaná výška nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ je viac ako 3,9 milióna eur s DPH. Minimálne spolufinancovanie projektu z vlastných zdrojov mesta Prešov je vo výške päť percent. Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov na tento účel schválilo 210.526 eur s DPH.