Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Prešove sa vypratávali byty ôsmich neplatičov

Na snímke Rómovia (nie tí, ktorých byty sa otvárali) pred bytovkou. Foto: TASR

Okrem Starej tehelne má mesto aj ďalšie lokality, kde registrujú dlžníkov a nezodpovedných nájomníkov a aj tam plánujú razantne zakročiť.

Prešov 18. júla (TASR) – Mesto Prešov bude podľa slov primátora Pavla Hagyariho voči neplatičom nájomného v mestských bytoch postupovať razantnejšie.

Príkladom je dnešné vypratanie ôsmich nájomných bytov v lokalite Stará tehelňa, kde podľa odhadov žije okolo 1700 obyvateľov prevažne rómskej komunity.

Mesto postavilo vyše 180 nových bytov v spomínanej lokalite a presťahovali sem obyvateľov z niekoľkých prešovských ulíc. Viacerí z nich si však neplnia záväzky voči dodávateľom energií ani samotnému mestu.

"Dnes bude vyprataných osem bytov, z toho štyri boli odovzdané dobrovoľne na základe výzvy a ďalšie štyri budú vypratané aj násilnejším spôsobom v spolupráci s exekútorom," povedal primátor. Dôvodom na ukončenie nájomnej zmluvy je výška dlhu a devastovanie bytového fondu.

Nie všetky však boli obývané, nakoľko niektorí ich nájomníci sú v zahraničí. Majetok, ktorý zostal v bytoch po nájomníkoch, zdokumentovali a bude uskladnený.

Podľa Hagyariho v tomto prípade nejde o rodiny, kde je mesto povinné zabezpečiť náhradné ubytovanie. Predpokladá, že sa odsťahujú k príbuzným do okolitých osád.

Vnútorný dvor bytovky.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Razantný postup voči neplatičom

Primátor pripomenul, že takýto postup bude radnica praktizovať aj naďalej. Uvoľnené byty budú po vyprataní uzamknuté a zamrežované, aby sa do nich nenasťahovali ľudia bez súhlasu mesta.

"My máme záujemcov o tieto byty, ľudí, ktorí chcú platiť nájomné, a predpokladám, že sa tieto byty môžu zaplniť v priebehu dvoch týždňov najneskôr do mesiaca," doplnil primátor.

Dodal, že mesto má ďalšie lokality, kde registrujú dlžníkov a nezodpovedných nájomníkov a aj tam plánujú razantne zakročiť.

"Aby pochopili tí, čo neplatia nájomné a majú na to, že zákon platí rovnako pre všetkých," zdôraznil.

Na starej tehelni však, žije mnoho rodín, ktoré si svoje záväzky voči mestu plnia. Medzi nich patrí aj 56-ročná nájomníčka. Tvrdí, že v blokoch bývajú rôzni ľudia, tí poctiví však na nezodpovedných doplácajú.

Vynášanie vecí z otvoreného bytu.
Foto: TASR/Milan Kapusta


"Niekedy tu načierno ťahali elektrinu, keď som to išla na elektrárne oznámiť, povedali mi, že si mám dávať pozor. Koľkokrát mi vypadol prúd a ja pravidelne platím," rozhorčila sa nájomníčka, ktorej sa nepáči ani neporiadok v spoločných priestoroch.

"Aj keď veľa ich nemá prácu, treba sa posnažiť, aby si urobili aspoň nejaký poriadok. Veď mnohé ženy sú doma, nikde nerobia," dodala.

Asistent sociálneho pracovníka Mikuláš Eštočák potvrdil, že v tejto komunite žijú ľudia s rôznym prístupom k zverenému majetku.

"Vypratávanie bytov vraj znepokojilo aj ďalších neplatičov. Je to pre nich možno výstraha, že by si mali plniť svoje povinnosti," povedal Eštočák.

Mesto sa snaží v posledných rokoch riešiť problémy s neplatičmi aj prostredníctvom inštitútu osobitného príjemcu, ktorý nájomníkom pomáha hospodáriť s peniazmi zo sociálnych dávok.