Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto Poprad je na zimnú údržbu pripravené

Na snímke odhŕňanie snehu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Správa mestských komunikácií Poprad udržiava počas zimy vyše takmer 80 kilometrov mestských komunikácií a 107.000 metrov chodníkov.

Poprad 10. novembra (TASR) - Správa mestských komunikácií Poprad (SpMK) v týchto dňoch spustila zimnú údržbu, na chladné dni je mesto pripravené. „Naše sklady sú dostatočne naplnené. Máme zásoby posypového materiálu, tony rôznych druhov kamennej drviny, technickú posypovú soľ s tzv. protispekacou prísadou s množstvom 2500 ton, nielen na sezónu 2021/2022, ale aj tú ďalšiu,“ uviedol riaditeľ SpMK Peter Fabian.

Mestským cestárom nechýba ani ekologický posypový materiál. Dohodnutú spoluprácu majú s firmami, ktoré disponujú technikou a pracovníkmi na ručné dočisťovanie chodníkov. Veľmi podľa Fabiana pomáhajú aj malé obecné služby. Spoločnosť Brantner Poprad bude zabezpečovať ručné odpratávanie snehu, námrazy a posypu z rôznych mestských plôch. Vo svojej réžii má spoločnosť aj postrekovanie emulziou a posyp cestnou soľou na vybraných lokalitách.

SpMK udržiava počas zimy vyše takmer 80 kilometrov mestských komunikácií a 107.000 metrov chodníkov. Mesto Poprad ešte v minulom roku zakúpilo pre cestárov pracovný stroj a malý traktor na údržbu chodníkov. Fabian dodal, že počas minulej zimy investovali do zimnej údržby viac ako 545.000 eur. Výška finančných prostriedkov na toto zimné obdobie záleží od počasia a poveternostných podmienok.

V prípade zhoršených poveternostných podmienok, respektíve kalamitného stavu sa organizácia riadi operačným plánom na výkon zimnej údržby. Aj keď spád snehu v posledných rokoch nie je taký intenzívny, pre našu organizáciu je zimná údržba náročná. Dôvodom je vysoká vlhkosť, keďže aj dažde a hmla často spojené so snežením a chladom spôsobujú námrazy,“ vysvetlil Fabian. Dôležitú úlohu bude podľa neho zohrávať mestská polícia, ktorá má operatívne spolupracovať s SpMK pri minimalizovaní počtu vozidiel parkujúcich na chodníkoch. „Pretože tie tvoria prekážky v zimnej údržbe,“ uzavrel riaditeľ.