Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Prešov má 'zelenú diaľnicu'

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

"Diaľnica" umožní pozdĺž Sídliska III migráciu organizmov medzi jednotlivými biocentrami a súčasne s nimi utvorí územný systém ekologickej stability.

Prešov 22. júla (TASR) - Práce na I. etape prešovského projektu Biokoridor Torysa, s ktorými sa začalo v apríli tohto roka, sú vo finále.

Vytvorená "zelená diaľnica" pozdĺž Sídliska III. umožní migráciu organizmov medzi jednotlivými biocentrami a súčasne s nimi utvorí územný systém ekologickej stability. Okrem ekologicky-biologickej funkcie bude mať táto plocha zelene pre Prešovčanov aj rekreačno-športový význam. Informovala o tom hovorkyňa prešovského primátora Veronika Kmetóny Gazdová.

Prvá etapa, sadové úpravy - výsadba stromov a krov v tomto priestore je ukončená. Podľa hovorkyne vysadili už vyše 200 stromov, 400 kríkov a okrem tohto aj 300 sadeníc brečtanu – popínavej rastliny, ktorá by mala obrásť a pokryť betónový múr letného kúpaliska. Sadové úpravy stáli 140.000 eur.

"Na pohľad sú využité zaujímavé prírodné scenérie a rieka Torysa, výsadba drevín rešpektuje miestny krajinný ráz, použité sú v maximálnej miere domáce dreviny," uviedla Júlia Brtková z oddelenia verejnoprospešných činností Mestského úradu. Vysvetlila, že pozdĺž rieky Torysa sú vysadené sprievodné porasty prirodzených spoločenstiev rastlín – vŕbové jelšiny. "V stromovej etáži prevládajú autochtónne (domáce) dreviny ako dub letný, javor poľný, jaseň štíhly, lipa malolistá a javor mliečny."

Podľa odborníčky na verejnú zeleň - na plochách vzdialenejších od toku Torysy v stromovej etáži sú v menšej miere zastúpené aj dreviny ako javor cukrový, javor cukrodarný, platan javorolistý, ľaliovník tulipánokvetý, dub červený, z ihličnatých drevín sú to borovica čierna, borovica lesná, borovica hladká a metasekvoja čínska, pozdĺž oplotenia veterinárnej stanice sú vysadené kry druhov bršlen, svíb, javor tatársky.

"Projekt biokoridor Torysa touto výsadbou nekončí, súčasťou projektu sú aj stavebné objekty – komunikácie, verejné osvetlenie a drobná architektúra - lavičky," doplnila Kmetóny Gazdová. Prešovský primátor Pavel Hagyari zdôraznil, že mesto vie a chce meniť zanedbané plochy na zelené parky, ďalšou lokalitou má byť preto sídlisko Sekčov.