Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Prešov odkúpilo druhú časť nájomných bytov na Bajkalskej ulici

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

V blízkosti bytovky budú mať nájomníci k dispozícii aj 29 parkovacích miest a detské ihriská.

Prešov 16. novembra (TASR) - K 36 novopostaveným bytom na Bajkalskej ulici v Prešove, ktoré slúžia od mája 2022 ako mestské nájomné byty, pribudlo ďalších 24 nových bytových jednotiek v rovnakej lokalite. Prví záujemcovia, ktorí budú spĺňať podmienky zadefinované vo všeobecne záväznom nariadení mesta, by sa do nich mohli nasťahovať ešte pred Vianocami. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek s tým, že samospráva chce týmto spôsobom vytvoriť mladým rodinám podmienky na ich zotrvanie a kvalitnejší život v Prešove.

Byty majú výmeru približne 54 štvorcových metrov. Aktuálne sa tak na Bajkalskej ulici v Prešove nachádza spolu 60 mestských nájomných bytov. "Výsledky celoslovenského sčítania ukázali, že počet obyvateľov s trvalým pobytom v Prešove klesol, a preto chceme motivovať mladé rodiny, aby zostali žiť práve tu. V roku 2018 sme odovzdali 68 nájomných bytov na ulici Antona Prídavku, tento rok pribudlo ďalších 36 na Bajkalskej ulici a som veľmi rada, že sa nám podarilo odkúpiť aj ďalšie dve nové bytovky. V nich je 24 bytov, ktoré sú už pripravené pre prvých nájomcov," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. Spolu s ostatnými lokalitami má tak mesto v súčasnosti vo vlastníctve 548 nájomných bytov.

V blízkosti bytovky budú mať nájomníci k dispozícii aj 29 parkovacích miest a detské ihriská. Obyvatelia mesta Prešov, ktorí majú záujem o bývanie v mestských nájomných bytoch, môžu naďalej podávať žiadosti o ich pridelenie. Prideľované sú na základe poradovníka po splnení podmienok stanovených vo všeobecne záväznom nariadení. Záujemcovia nájdu bližšie informácie a taktiež vzory tlačív na mestskej webovej stránke.

Samospráva odkúpila byty na Bajkalskej ulici v celkovej hodnote viac ako dva milióny eur vrátane technickej vybavenosti. "Z toho takmer 297.000 eur zaplatilo mesto z vlastných zdrojov, 1,15 milióna eur prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a zvyšných 594.000 eur tvorí dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR," dodal Tomek. Nájom v dvojizbovom byte sa bude pohybovať na úrovni približne 250 eur.