Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Mesto Prešov si pripomína 775. výročie prvej písomnej zmienky

Na snímke Trojičný jarmok z veže Konkatedrály sv. Mikuláša na 17. ročníku podujatia Dni mesta Prešov, v Prešove 9. júna 2022. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Prílev nových nemeckých kolonistov v polovici 13. storočia, ktorých pozval kráľ Belo IV. po tatárskom vpáde, mal podľa Tomeka veľký podiel na premene trhovej osady na mesto.

Prešov 7. novembra (TASR) - Mesto Prešov si v pondelok pripomína 775. výročie prvej písomnej zmienky. Ako TASR informoval hovorca Prešova Vladimír Tomek, pochádza zo 7. novembra 1247 a je ňou listina uhorského kráľa Bela IV. V texte je Prešov uvedený ako Epuries, latinizovanou podobou maďarského názvu Eperjes.

"Územie mesta bolo kontinuitne osídlené už od ôsmeho storočia nášho letopočtu. Počiatky stredovekého Prešova sa spájajú s rozptýlenými osadami, ktoré ležali na terasách po oboch stranách Torysy a boli osídlené slovanským a maďarským etnikom. Z nich sa postupne formovalo budúce stredoveké mesto Prešov," povedal Tomek.

Prílev nových nemeckých kolonistov v polovici 13. storočia, ktorých pozval kráľ Belo IV. po tatárskom vpáde, mal podľa Tomeka veľký podiel na premene trhovej osady na mesto.

"Prvá písomná zmienka o Prešove je spojená práve s nemeckými osadníkmi. V listine zo dňa 7. novembra 1247 kráľ Belo IV. reaguje na sťažnosť cistercitských mníchov z Bardejova, ktorí obvinili prešovských Nemcov z toho, že odstránili hraničné kamene ich pozemkov a nahradili ich falošnými. V texte je osada Prešov uvedená pod menom Epuries," priblížil hovorca mesta.

Dňa 7. novembra 1247 bol Prešov historicky prvýkrát písomne doložený a tento dátum patrí medzi pamätné dni mesta. "V nasledujúcich rokoch vývoj osady napredoval, aj keď Prešov zostával ešte stále poddanskou dedinou patriacou k panstvu hradu Šariš," dodal Tomek.