Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Prievidza zváži predaj viacerých prebytočných budov

Prievidza, ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Budovy, ktoré sa vyhodnocujú ako prebytočné, sú napríklad budova pošty na Štefánikovej ulici 27, zubné ambulancie na ulici Andreja Hlinku a Bojnickej ceste a miestnosti v správe mesta v budove Magury.

Prievidza 2. októbra (TASR) - Mesto Prievidza plánuje prehodnotiť vlastnícky vzťah k niektorým nehnuteľnostiam, ktoré sú pre účely samosprávy prebytočné a predstavujú značné finančné nároky na mestský rozpočet.

"Len za prvý polrok 2012, teda od januára do júna tohto roka, je hospodárenie budov patriacich mestu v strate 129.628 eur. Veľmi zjednodušene sa teda dá povedať, že nízke nájomné v týchto budovách vo viacerých prípadoch nepokrýva ani náklady na údržbu a prevádzku, nieto ešte ďalšie zhodnocovanie týchto mestských nehnuteľností," priblížil situáciu hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Radnica mesta sa preto rozhodla prehodnotiť politiku vo vzťahu k vlastníctvu niektorých budov. V súčasnosti prebieha fáza interného prehodnotenia hospodárenia jednotlivých nehnuteľností. Výstupom má byť návrh, ktoré budovy si mesto ponechá vo vlastníctve a ďalej zhodnotí, a ktoré ako trvale prebytočný majetok ponúkne nájomcom na odpredaj.

"Mesto si uvedomuje aj to, že niektoré nehnuteľnosti sa bezúspešne snaží opakovane odpredať už niekoľko rokov. To ale neznamená, že nie je potrebné aj naďalej prehodnocovať priority. Ak je vo vlastníctve mesta majetok trvale nepotrebný pre výkon samosprávy a ktorého správa a prevádzka je do budúcna nehospodárna, respektíve stratová, považujeme za legitímne ponúknuť na odpredaj aj nehnuteľnosti, kde sa poskytuje zdravotná starostlivosť," dodal Ďureje.

Radnica už dlhodobo eviduje záujem niektorých nájomcov o odkúpenie majetku mesta do svojho vlastníctva s tým, že súčasní nájomcovia nemôžu do takto prenajatého majetku investovať vlastné prostriedky. V rámci prehodnocovania koncepcie vlastníctva nehnuteľného majetku mesta sa tak po dlhých rokoch viacerým súčasným nájomcom vyjde v ústrety a budú si môcť majetok odkúpiť a ďalej ho zhodnotiť, v čom im doterajší nájomný vzťah bránil.

Medzi budovy, ktoré sa vyhodnocujú ako prebytočné, mesto zaradilo napríklad budovu pošty na Štefánikovej ulici 27, ktorú hovorca mesta označil ako ukážkový prípad, ďalej zubné ambulancie na ulici Andreja Hlinku a Bojnickej ceste a miestnosti v správe mesta v budove Magury.

Zdroje získané odpredajom budov plánuje mesto použiť na údržbu a správu ostatných nehnuteľností potrebných pre ďalší výkon samosprávy.