Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Šaštín-Stráže pocítilo výpadok financií, na platy nesiahlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Vedenie mesta nepožiadalo o odloženie splátok úverov a takisto nepristúpilo k zníženiu platov zamestnancov mestského úradu, keďže aj v krízovom režime bol zabezpečený bežný chod mesta.

Šaštín – Stráže 1. júla (TASR) – Mesto Šaštín – Stráže v okrese Senica pocítilo za mesiace apríl, máj a jún výpadok podielových daní vo výške 51.093 eur oproti rovnakému obdobiu v roku 2019. TASR o tom informovala Iveta Šimunová z kancelárie prednostu mesta.

Mesto v rámci úsporných opatrení pristúpilo k čiastočnému kráteniu dotácií tretiemu sektoru. "Mesto dočasne pozastavilo poskytnutie dotácií tretiemu sektoru. Ide konkrétne o sumu vo výške 17.500 eur, čo predstavuje 52,55 percent z plánovaných dotácií," uviedla Šimunová.

Vedenie mesta nepožiadalo o odloženie splátok úverov a takisto nepristúpilo k zníženiu platov zamestnancov mestského úradu, keďže aj v krízovom režime bol zabezpečený bežný chod mesta.

Výpadok podielových daní zatiaľ mesto vykrýva z rezervného fondu mesta. "Od vyhlásenia mimoriadneho stavu fungujeme v úspornom režime, objednávajú sa len služby a materiál, ktoré sú nevyhnutné pre chod mesta. Počas obdobia uzatvorenia škôl sme takisto zrušili dohody uzatvorené mimo pracovného pomeru, ktorých predmet úzko súvisel s prevádzkou škôl," doplnila Šimunová.

Po dohode s riaditeľmi rozpočtových organizácií, mesto v mesiacoch apríl až máj krátilo školám transfery na originálne kompetencie o 20 percent. Transfery sa krátili vzhľadom na uzatvorenie škôl v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19 a na to nadväzujúce legislatívne zmeny.

"Finančné prostriedky sa vo veľkej miere ušetrili aj v dôsledku zrušenia kultúrnych a športových podujatí organizovaných mestom a v druhej polovici roka sa obmedzí počet plánovaných podujatí. Prehodnotia sa aj investičné akcie plánované na rok 2020," informovala zamestnankyňa mesta.