Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Snina chce stavať aktívny bytový dom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Samotná konštrukcia bytového domu má byť navrhnutá tak, aby výsledkom bol energeticky nulový dom.

Snina 20. júla (TASR) – Mesto Snina chce na mieste bývalého "Titaniku" stavať energeticky nulový bytový dom. Zámer prípravy žiadosti o finančný príspevok na projektovú dokumentáciu v rámci pripravovanej výzvy REACT-EÚ financovanej z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a tiež žiadosti v rámci výzvy na podporu inovácií a rozvoja podnikania financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu schválili mestskí poslanci na svojom utorkovom mimoriadnom zasadnutí. Obavy z výstavby na Slovensku netradičnej stavby v lokalite obývanej prevažne marginalizovanou rómskou komunitou sa podarilo rozptýliť odborníkovi na inovatívne architektonické riešenia Stanislavovi Dukátovi.

"Pôjde o pilotný projekt, pri realizácii ktorého budú použité inovatívne riešenia s cieľom ich budúcej výroby práve v meste Snina, čo vytvorí trvalé pracovné miesta napríklad pri výrobe prefabrikátov, komponentov a iných subdodávok potrebných na realizáciu takýchto stavieb," uvádza dôvodová správa k prijatému materiálu.

Samotná konštrukcia bytového domu má byť navrhnutá tak, aby výsledkom bol energeticky nulový dom. "Aktívny dom vyprodukuje viac energie za rok, ako spotrebuje, šetrí energiu, životné prostredie a pritom poskytuje príjemnú a zdravú vnútornú klímu," približuje tiež materiál s tým, že tepelné straty budovy majú byť takisto znížené "na minimum".

Investičný zámer vznikol na základe spolupráce pri tvorbe a realizácii projektov rozvoja mesta a Technickej univerzity v Košiciach v oblasti ekológie a pri stavebnom, urbanistickom a architektonickom rozvoji mesta. Ako vyplynulo z Dukátových slov, v pripravovanom projekte má ísť o približne 70 sociálnych bytov a tiež priestory pre občiansku vybavenosť v objekte, aký "zatiaľ na Slovensku nie je". Implementovanie inovatívnych riešení a tiež "zabývanie" bytového domu majoritou je zároveň podľa Dukáta spôsobom, ako v budúcnosti docieliť integrovanie rómskeho obyvateľstva do tradičného "sídliskového života".