Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Snina ukončilo rekonštrukciu malého kaštieľa

Na snímke zrekonštruovaný takzvaný malý kaštieľ v kaštieľskom areáli v meste Snina 19. októbra 2021. Foto: TASR - Jana Ďurašková

Pôvodný rozpočet na projekt vo výške takmer 480.000 eur museli v auguste pre nevyhnutné práce naviac, ktoré odhalila rekonštrukcia, navýšiť o približne 60.000 eur.

Snina 19. októbra (TASR) - Mesto Snina ukončilo rekonštrukciu takzvaného malého kaštieľa, jednej zo štyroch národných kultúrnych pamiatok (NKP) v historickom areáli mesta. Okrem samotného objektu Domu služobníctva, ako túto NKP eviduje Pamiatkový úrad SR, podstúpila revitalizáciu aj časť susediaceho historického parku. Vznikla tu oddychová zóna s jazierkom.

Sninská samospráva zrealizovala rekonštrukciu NKP vďaka projektu cezhraničnej spolupráce programu ENI, kde je jej partnerským mestom Chust na Ukrajine. Pôvodný rozpočet na projekt vo výške takmer 480.000 eur museli v auguste pre nevyhnutné práce naviac, ktoré odhalila rekonštrukcia, navýšiť o približne 60.000 eur. Zhotoviteľ stavbu zrealizoval počas jedného roka. V zrekonštruovanej budove plánuje samospráva realizovať tvorivé dielne pre deti či workshopy pre všetky vekové kategórie, v pivničných priestoroch sa majú prezentovať lokálne produkty vrátane ich výroby.

Revitalizácia bezprostredného okolia malého kaštieľa v historickom parku financovaná s podporou projektu cezhraničného programu Interreg zahŕňala obnovu jazierka, pôvodne zriadeného v 19. storočí, ktoré bolo zlikvidované počas minulého režimu a tiež výstavbu altánku a niekoľkých peších komunikácií. Ani v tomto prípade pôvodne plánovaný rozpočet vo výške viac ako 250.000 eur nestačil, dodatkom k zmluve sa navýšil o takmer 40.000 eur.

Projekt revitalizácie historického parku by mal pokračovať i treťou etapou, počas ktorej sa majú v parku sanovať výnimočné dreviny. Samospráva ju bude realizovať v rámci rozsiahleho projektu Snina – mesto pripravené na klimatickú zmenu, financovaného z Nórskych fondov.

Dom služobníctva postavený na začiatku 19. storočia rekonštruovali naposledy v 50. rokoch 20. storočia. Následne až do roku 1970 slúžila budova na vzdelávacie účely.