Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto Spišská Belá bude čipovať nádoby na komunálny odpad

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Podnikatelia si ich zabezpečujú na svoje náklady. Čipovať sa bude aj v poobedňajších hodinách a cez víkend.

Spišská Belá 11. novembra (TASR) - Mesto Spišská Belá bude v týchto dňoch čipovať nádoby na komunálny odpad v domácnostiach aj u podnikateľov. Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu informovala, že cieľom je zabezpečiť zber dát z vývozu odpadu v reálnom čase, ako aj ich analýzu. „Doplnia sa tak chýbajúce údaje priamo od zdroja. Evidencia a správa odpadov patrí v súčasnosti k inováciám moderných miest,“ uviedla.

Čipy budú vlastníctvom mesta a všetkým ich postupne inštalujú na čierne plastové nádoby bezodplatne. Radnica v tejto súvislosti apeluje na občanov, aby v prípade nutnosti požiadali o výmenu poškodených nádob. „Tie totiž čipovať nebudeme, rovnako ako staré kovové 110-litrové koše,“ upozornila Grivalská. Každá samostatná domácnosť žijúca v rodinnom dome s počtom do šesť osôb má nárok na jednu zbernú nádobu. Podnikatelia si ich zabezpečujú na svoje náklady. Čipovať sa bude aj v poobedňajších hodinách a cez víkend.

Vývoz odpadu bude vďaka čipovaniu pod automatickou kontrolou systému v zberovom vozidle pri zdvihoch kontajnera. Tým, že vozidlo zaznamená kontajner bez zásahu posádky, vylúči sa chybovosť práce obsluhy aj prípadné nedostatky v evidencii. Vyvážanú nádobu na zber komunálneho odpadu spárujú s GPS pozíciou a aktivitou vozidla v čase. Každý kontajner tak bude označený a identifikovaný, komu patrí. Systém zaznamená aj nekorektné stavy,“ ozrejmila Grivalská. Ide podľa nej o nástroj, ktorý má za cieľ aj zmeniť správanie obyvateľov v zmysle dôslednejšieho triedenia odpadu. Tým, že domácnosti zodpovednejšie pristúpia k triedeniu odpadu, znížia svoj nevytriediteľný komunálny odpad, ktorý putuje na riadenú skládku odpadov.