Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Mesto vráti 45 tisíc eur rezortu pôdohospodárstva z rezervného fondu

Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou Foto: Teraz.sk/Internet

Peniaze na tento účel použije z rezervného fondu mesta.

Bánovce nad Bebravou 13. januára (TASR) - Sumu 45.000 eur, ktorú požaduje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vrátiť pre chyby vo verejnom obstarávaní týkajúcom sa rekonštrukcie Základnej školy J. A. Komenského, mu vráti bánovská radnica v splátkach. Peniaze na tento účel použije z rezervného fondu mesta. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom štvrtkovom (8.1.) rokovaní.

"Sumu vráti mesto v dvoch splátkach. Poslanci zároveň primátora mesta Mariána Chovanca poverili uznaním dlhu a podpísaním notárskej zápisnice," informovala hovorkyňa bánovskej radnice Ingrid Mozolová.

Na rekonštrukciu a modernizáciu školy získalo mesto Bánovce nad Bebravou nenávratný finančný príspevok z Európskej únie ešte v roku 2008. Mestu v novembri minulého roka MPRV SR doručilo list, v ktorom mu rezort kráti dotáciu o 45.000 eur pre chyby pri výbere dodávateľa prác. Pri obstarávaní v roku 2009, ktoré zabezpečovala externá firma pre ešte minulé vedenie, sa totiž do úvahy brala výška obratu a nie najnižšia ponúknutá cena. Radnica chcela osloviť aj externú firmu, avšak zistila, že už nefiguruje v obchodnom registri.

Ako pred časom avizoval bánovský primátor, mesto nevylučuje ani podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa. Poslanci ho preto na svojom minulotýždňovom rokovaní poverili aj podniknutím právnych krokov. "Tie by mali viesť k zisteniu totožnosti spôsobiteľa tejto situácie," ozrejmil Chovanec.

Predmetom verejného obstarávania bola kompletná rekonštrukcia základnej školy. Na ňu získalo z Regionálneho operačného programu ešte bývalé vedenie Bánoviec 952.333 eur, z toho 95 percent tvoril nenávratný finančný príspevok a zvyšných päť percent vlastné zdroje mesta. Do opakovaného verejného obstarávania, ktoré bolo vyhlásené 29. júla 2009, sa prihlásili traja uchádzači, s jeho víťazom sa zmluva uzavrela 19. januára 2010. S rekonštrukciou školy začala firma 1. apríla 2010 a dokončila ju 30. septembra 2011.