Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Želiezovce vyhlásilo verejnú súťaž na obnovu kaštieľa

Na archívnej snímke Esterházyovský kaštieľ. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov.

Želiezovce 20. júla (TASR) – Mesto Želiezovce vyhlásilo verejnú súťaž na obnovu kaštieľa Esterházyovcov v Želiezovciach. Práce zahŕňajú rekonštrukciu strechy, krovu, stropných konštrukcií a vybraných miestností prízemia a chodby kaštieľa. Celková predpokladaná hodnota zákazky je 814.861 eur bez DPH, uvádza sa vo vestníku verejného obstarávania.

Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky získala samospráva 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska, potvrdila vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Projekt je jedným zo štyroch aktuálne podporených projektov, ktoré sú zamerané na obnovu nehnuteľného kultúrneho dedičstva.

Obnova strechy a severovýchodného krídla by mala prinavrátiť kaštieľu pôvodný vzhľad pri použití pôvodných postupov rekonštrukcie a dodatočných moderných technológií reštaurovania. Rekonštrukcia umožní vytvorenie rezidenčného umeleckého a kultúrneho centra a organizáciu kultúrnych a vzdelávacích podujatí vo vynovených priestoroch.

Na archívnej snímke Esterházyovský kaštieľ.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Obklopuje ju anglický park. V kaštieli sú dodnes priestory po niekdajšej kuchyni, v ktorej kedysi varil a piekol autor slávnej Sacherovej torty Franz Sacher. Iba niekoľko metrov od kuchyne bol kedysi salón, v ktorom zasa na klavíri hrával hudobný skladateľ Franz Schubert.

Esterházyovci počas druhej svetovej vojny kaštieľ opustili. Krátko nato ho vyrabovali sovietske vojská a potom aj samotní Želiezovčania. Neskôr tam sídlil okresný súd, po ňom tam mali kancelárie štátne majetky a v 60. rokoch 20. storočia tam bola materská škola. Keď v 70. rokoch postavili novú, zostal kaštieľ opustený.