Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mesto Žilina vybuduje deväť inteligentných priechodov pre chodcov

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Projekt Moderné technológie v meste Žilina zahŕňa prípravu ďalších smart riešení, pri ktorých už samospráva uzatvorila zmluvy so zhotoviteľmi.

Žilina 28. mája (TASR) – Žilinská samospráva vybuduje v deviatich lokalitách inteligentné priechody pre chodcov. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej ich zhotoviteľ dokončí do konca novembra 2023 a žilinská radnica investuje spolu 168.427 eur.

Doplnila, že 95 percent investície financuje samospráva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v rámci projektu Moderné technológie v meste Žilina. "Samospráva vybrala lokality po zvážení dopravnej situácie, majetko-právneho stavu a technických možností pripojenia na elektrickú sieť. Kontrastné nasvietenie priechodov zlepší viditeľnosť chodcov, čím sa zvýši ich bezpečnosť. Realizácia zahŕňa aj vodorovné dopravné značenie," uviedla s tým, že na každom priechode bude nainštalovaný smart senzor pre snímanie atmosférických veličín.

Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho budú inteligentné priechody pre chodcov zároveň zbierať dáta o pohyboch chodcov. "Na základe kľúčových informácií o frekvencii pohybu na jednotlivých úsekoch budeme vedieť lepšie formulovať dopravnú stratégiu. Takéto smart riešenia oceňujem, pretože nám pomáhajú zlepšovať kvalitu mesta a majú veľký prínos aj pre občanov," doplnil.

Projekt Moderné technológie v meste Žilina zahŕňa prípravu ďalších smart riešení, pri ktorých už samospráva uzatvorila zmluvy so zhotoviteľmi. "Ide napríklad o inteligentný kamerový systém mestskej polície, ktorého súčasťou bude 19 otočných, tri pevné a 20 osobných kamier pre príslušníkov mestskej polície či zobrazovacia video stena v riadiacom stredisku," priblížila hovorkyňa.

Pripomenula, že na realizáciu smart city riešení získala samospráva grant vo výške takmer jeden milión eur. "Projektové aktivity sa týkajú najmä regulácie dopravy, monitorovania lokálnych environmentálnych ukazovateľov, smart manažmentu verejného osvetlenia či zvýšenia úrovne bezpečnosti na verejných miestach," uzavrela Holienčíková.