Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestská časť Petržalka chce chrániť pred útokmi psov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Russell McPhedran

V Petržalke pracujú aj na príprave oploteného výbehu, kde by sa mal uskutočňovať výcvik psov.

Bratislava 23. septembra (TASR) – V najväčšej bratislavskej mestskej časti sa chcú viac zamerať na ochranu pred útokmi psov. Petržalka podľa slov starostu Vladimíra Bajana analyzuje svoje všeobecne záväzné nariadenie (VZN), či dostatočne odráža požiadavky súčasnej doby. Pomoc pri tvorbe novej legislatívy ponúkol starosta a zároveň podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi.

"Pohryzenie iného psa alebo dokonca človeka, či už s následkami alebo bez nich, útoky končiace smrťou sú každoročnou realitou. Najmä v husto osídlených lokalitách sa napätie medzi obyvateľmi, psičkármi a nepsičkármi, ako aj psičkármi medzi sebou z roka na rok stupňuje," opísala situáciu petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová.

V mestskej časti analyzujú nielen VZN o chove psov, ale petržalská samospráva podľa slov hovorkyne študuje aj legislatívne normy Veľkej Británie, Rakúska a Nemecka. "Zástupcovia mestskej časti pôjdu na služobnú cestu do Viedne, aby aj tam zistili, ako sa ich legislatíva uplatňuje v praxi v husto obývaných častiach hlavného mesta," dodala. Starosta Bajan tvrdí, že chýba podrobnejšie prepracovanie zákona z roku 2002 o držaní psov.

V Petržalke pracujú aj na príprave oploteného výbehu, kde by sa mal uskutočňovať výcvik psov. Od marca tohto roka mestská časť tiež zintenzívnila kontrolu psičkárov. Prostredníctvom webovej stránky www.petrzalka.sk rozšírila informovanosť obyvateľov o zoznam psov, za ktorých je zaplatená daň. Petržalčanom umožňuje zapojiť sa do riešenia problematiky cez e-mailovú adresu pes@petrzalka.sk.