Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Nová čipová karta pre košickú MHD prináša rôzne výhody

ilustračné foto Foto: TASR

Nová bezkontaktná karta sa začne vydávať 2. januára 2013. Nevyhnutnou podmienkou výmeny starej karty za novú je osobná účasť a poplatok 6,80 eur. Výmena kariet potrvá až do 30. júna 2014.

Košice 13. decembra (TASR) - Nová čipová karta, ktorú pre cestujúcich MHD bude od 2. januára 2013 vydávať Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), poskytne majiteľom rôzne zľavy a výhody. Táto tzv. Mestská karta zabezpečí lacnejšie vstupy do mestských múzeí, galérií, zoo, či knižníc, ako aj zľavy na ďalšie služby a tovary mestských podnikov.

"Mestská karta ozdraví nielen fungovanie dopravných kariet MHD, no pomôže obyvateľom zjednodušiť ich každodenný život a umožní im prostredníctvom rôznych aplikácií pohodlnejšie využívať služby mesta. Zľavy ponúkajú mestské podniky a Košičania si budú môcť vybrať, či využijú zľavu napríklad na odber dreva z Mestských lesov, kúpu rastlín z ponuky Správy mestskej zelene alebo návštevu zoo," uviedla dnes viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová.

Nové bezkontaktné čipové karty druhej generácie budú mať vyššiu pamäťovú kapacitu a najmä vyšší bezpečnostný štandard. Od novembra v tejto súvislosti DPMK vymieňa existujúce palubné počítače a čítačky. "Výmena technologických zariadení by mala byť ukončená do konca roka 2012. Upgrade odbavovacieho systému užívateľom mestskej karty rozšíri dobíjanie cez internet o elektronickú peňaženku," uviedol riaditeľ ekonomiky dopravného podniku Martin Jaš.
ilustračné foto
Foto: TASR


S výmenou kariet sa nemusia obyvatelia zatiaľ ponáhľať, konečným termínom na výmenu je 30. jún 2014. Po tomto termíne budú všetky staré karty zablokované. Mestská karta bude vyrábaná formou potlače fotografie, a to na jedinom predajnom mieste DPMK na Bardejovskej ulici č. 6. Denná kapacita výmeny je podľa riaditeľa ekonomiky dopravného podniku Martina Jaša 250-300 kariet denne.

Pre vydanie novej karty je nutná osobná účasť s príslušnými dokladmi, keďže priamo na mieste sa budú žiadatelia fotografovať. Karta bude následne vydaná o 14 dní. O vydanie karty môže požiadať každý občan s trvalým pobytom v SR. Cena karty je 6,80 eura, jej životnosť tri roky. Pri výmene karty so životnosťou do jedného roka zaplatí majiteľ poplatok dve eurá a do dvoch rokov 4,60 eura. Vylepšenie odbavovacieho systému bude stáť DPMK 500.000 eur.

Podľa šéfa dodávateľskej spoločnosti MTEST Branislava Jurčišina sa môže v priebehu januára vyskytnúť predĺženie času načítania novej karty v prostriedkoch MHD na dve sekundy. Cestujúci by tak mali byť trpezliví, keďže systém sa dolaďuje. Čítačky budú súčasne akceptovať aj staré platné karty DPMK, ktorých je aktívnych zhruba 98.000.