Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Mestská polícia aj úradníci v Banskej Štiavnici sa sťahujú

Na snímke z 26. októbra 2023 historická budova radnice v Banskej Štiavnici. Radnicu čaká komplexná rekonštrukcia. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Do iných priestorov, nachádzajúcich sa na Námestí sv. Trojice, sa sťahujú z dôvodu rekonštrukcie budovy historickej radnice.

Banská Štiavnica 26. októbra (TASR) - Mestská polícia (MsP) v Banskej Štiavnici bude z dôvodu sťahovania jej kancelárie pracovať do konca októbra v obmedzenom režime. Do iných priestorov, nachádzajúcich sa na Námestí sv. Trojice, sa sťahuje z dôvodu rekonštrukcie budovy historickej radnice. Sťahovanie sa dotkne aj ďalších oddelení Mestského úradu (MsÚ) v Banskej Štiavnici.

Zastupujúca prednostka Mestského úradu v Banskej Štiavnici Henrieta Godová pre TASR priblížila, že svoje priestory dočasne zmenia aj oddelenie výstavby, územného plánovania a životného prostredia a oddelenie organizačné, vnútornej správy a sociálnych vecí. Dôvodom sú reštaurátorské práce v ich pôvodných priestoroch.

Na komplexnú rekonštrukciu historickej radnice, v ktorej sídli MsÚ, získalo mesto dotáciu 800.000 eur z ministerstva kultúry. Celkové finančné náklady na rekonštrukciu sú vo výške 1,31 milióna eur, spolufinancovanie z Ministerstva financií SR predstavuje 135.000 eur a 227.311 eur tvorí vlastné spolufinancovanie.

V rámci nej obnovia fasádu, sokel, zrekonštruujú okná, interiérové dvere, vstupné schodisko s murovaným zábradlím, vstupné dvere a toalety. Zreštaurujú tiež maľby v troch kanceláriách. Súčasťou obnovy je aj sanácia vlhkosti, sanácia puklín stropov najvyššieho poschodia, rekonštrukcia balkóna a balkóna pod vežou.

Juraj Chrenko z oddelenia výstavby, územného plánovania a životného prostredia banskoštiavnického MsÚ priblížil, že s prácami už začali. Aktuálne riešia problém s trhlinou na rohu budovy. "Hľadá sa príčina poklesu severovýchodného rohu objektu, tam sú aj praskliny na fasáde. Zistilo sa, že porucha je zrejme v rozvode vody, lebo tam uniká voda. To budeme odstraňovať," uviedol.

V tomto rohu boli podľa jeho slov tiež umiestnené meracie body na presnú niveláciu. "Jednoducho povedané, prebieha meranie, či ten roh neustále klesá, alebo je stabilizovaný," podotkol s tým, že práce začali už aj v interiéri budovy. Ide o jednu z kancelárií, kde budú reštaurované maľby.

Rekonštrukcia historickej radnice v Banskej Štiavnici by mala byť hotová do konca budúceho roka.