Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mestská polícia v Bratislave bude mať nový organizačný poriadok

Ilustračný záber. Foto: TASR - Michal Svítok

Vďaka tomu sa má vytvoriť samostatné oddelenie komunikácie a prevencie, obnoviť činnosť zásahovej jednotky či zriadiť útvar dopravy a parkovania, ktorý má dohliadať na parkovaciu politiku.

Bratislava 21. februára (TASR) – Mestská polícia v Bratislave bude mať od marca nový organizačný poriadok. V stredu ho schválilo zastupiteľstvo hlavného mesta. Vďaka tomu sa má vytvoriť samostatné oddelenie komunikácie a prevencie, obnoviť činnosť zásahovej jednotky či zriadiť útvar dopravy a parkovania, ktorý má dohliadať na parkovaciu politiku. Okrskové stanice Staré Mesto až Petržalka sa majú zmeniť na Expozitúry Bratislava I až V.

Doterajší poriadok z roku 2003 podľa mesta už nereflektoval aktuálne potreby. "Smerom dovnútra mestskej polície je zámerom zabezpečiť kvalitnejší výcvik, služobnú prípravu, zvyšovanie erudovanosti policajtov, pravidelné vzdelávanie a funkčný kontrolný mechanizmus," uvádza v dôvodovej správe.

Mestská polícia v Bratislave musí riešiť aj potrebu navýšenia počtu policajtov. Na začiatku októbra 2017 mala 246 policajtov a 49 zamestnancov, čo podľa nej nezodpovedá potrebám na plnenie zverených úloh. Dlhodobo sa však deklaruje navýšenie počtov policajtov na viac ako dvojnásobok. Súčasný plánovaný stav je okolo 330 všetkých zamestnancov mestskej polície. V roku 2018 chce prijať 20 a o rok neskôr 30 nových zamestnancov.

"Zvýšenie počtu policajtov v priamom výkone služby by garantovalo pravidelnú prítomnosť policajtov vo všetkých mestských častiach, teda aj v tých, ktorých starostovia na každom fóre pripomínajú potrebu prítomnosti policajtov," píše sa v materiáli. Rovnako by policajti mohli plniť vo väčšom rozsahu úlohy pri ochrane majetku mesta, pri výkone odborných činností, pri kontrole dodržiavania všeobecne záväzných nariadení, venovať väčší priestor preventívnym aktivitám a projektom. Mestská polícia by mohla v plnom rozsahu plniť úlohy aj na úseku ochrany verejného poriadku pri množstve verejných zhromaždení a podujatí, kde doposiaľ jej činnosť výrazne supluje štátna polícia.

V tomto roku plánuje bratislavská mestská polícia zvýšiť počet zamestnancov oproti minulému roku o 20. Celkový priemerný počet zamestnancov by tak mal dosiahnuť číslo 350. Plánovaná priemerná mesačná mzda je na úrovni 1260 eur. V roku 2019 chce mestská polícia prijať ďalších 30 zamestnancov. Celkový priemerný počet zamestnancov by tak mal byť 380 a priemerná mesačná mzda 1360 eur. Plánované bežné výdavky sú 517.113 eur a pre budúci rok 824.971 eur.