Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestská polícia v Prievidzi testuje zdieľanie reflexných prvkov

Reflexné prvky. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Aj keď mnohí obyvatelia majú reflexné prvky doma, že sa im ráno hodia, zistia až pri prechádzaní cez cestu, keď ich míňajú v daždi vozidlá s vodičmi, ktorí majú horšiu viditeľnosť.

Prievidza 30. januára (TASR) - Mestská polícia (MsP) v Prievidzi chce viac zvýšiť bezpečnosť chodcov na území mesta a prispieť k ich lepšej viditeľnosti. Prišla preto s novinkou zdieľania reflexných prvkov. Tie chodci nájdu na zábradlí v blízkosti jedného z najfrekventovanejších priechodov pre chodcov na Nedožerskej ceste.

"Bezpečnosť chodcov na ceste a pri jej prechádzaní je problémom, ktorý má množstvo riešení. Jedným z nich je používanie reflexných prvkov na odeve chodcov. Kým pri detskom oblečení je už pomaly bežné, že sú aplikované na odev priamo u výrobcu, iná situácia je u dospelých," spomenula referentka kancelárie primátorky Michaela Beňadiková.

MsP Prievidza každoročne podľa nej distribuuje niekoľko tisíc kusov reflexných pásikov, no v uliciach vidí chodcov používať ich skôr výnimočne. "Výnimkou sú školské tašky detí či kabelky dôchodkýň, kde sa pásik po uchytení nestratí a nosí sa doslova sám s taškou. Inak sa ľudia asi hanbia pásky nosiť a z nejakého dôvodu sa domnievajú, že sú len pre deti a seniorov," ozrejmila.

Aj keď mnohí obyvatelia majú reflexné prvky doma, že sa im ráno hodia, zistia až pri prechádzaní cez cestu, keď ich míňajú v daždi vozidlá s vodičmi, ktorí majú horšiu viditeľnosť. "Mestskí policajti preto prišli s nápadom, ako pomôcť riešiť túto situáciu v podobe zdieľania reflexných prvkov. Na tento účel ako prvý vytypovali priechod pre chodcov na Nedožerskej ceste. Je síce s ostrovčekom, osvetlený a vybavený zábradlím, napriek tomu tu často vznikajú rizikové situácie," priblížila Beňadiková.

Na oboch stranách priechodu podľa nej policajti umiestnili jednoduché držiaky s reflexnými pásikmi, ktoré si chodec požičia, použije na prejdenie cez cestu a na druhej strane zavesí na držiak pre iných.

Ak sa pilotný projekt osvedčí, MsP ho plánuje realizovať i na ďalších úsekoch na území mesta so zvýšenou frekvenciou chodcov.