Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestskí policajti v Bratislave skladali okrem sľubu aj dve skúšky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Diana Semanová

Pred 30 rokmi posilnili bezpečnosť vo viacerých slovenských mestách nové poriadkové útvary. Popri štátnej polícii tak začala aj v Bratislave pôsobiť ďalšia bezpečnostná zložka zriadená mestom.

Bratislava 31. júla (TASR) - Mestskí policajti v Bratislave museli pred 30 rokmi zložiť okrem sľubu aj dve skúšky. Druhú z nich skladali až potom, čo boli niekoľko mesiacov v službe. Aktuálne musia úspešne zložiť len jednu. Bratislavská mestská polícia to priblížila na svojom webe.

Začiatkom 90. rokov pred zložením sľubu a získaním uniformy museli mestskí policajti absolvovať dvojtýždňové školenie v Kučišdorfskej doline neďaleko Pezinka. Na konci zložili skúšku, po ktorej mohli hneď strážiť ulice.

"Druhý kurz sme si síce urobili dodatočne popri službách, ale vyškolila nás v prvom rade samotná ulica," vysvetlil policajt František Hrádek. Mestská polícia v Bratislave spomína na slávnostný nástup na Primaciálnom námestí 1. januára 1992, kde bolo 134 nových mestských policajtov. "Presne napoludnie zložili sľub a následne sa pobrali na jednotlivé stanice," spresnila polícia.

Pred 30 rokmi posilnili totiž bezpečnosť vo viacerých slovenských mestách a obciach nové poriadkové útvary. Popri štátnej polícii tak začala aj v Bratislave pôsobiť ďalšia bezpečnostná zložka zriadená mestom.

V súčasnosti noví bratislavskí mestskí policajti najprv absolvujú trojmesačnú odbornú prípravu, na ktorej konci musia úspešne zložiť skúšku odbornej spôsobilosti, a až potom sú zaradení na jednotlivé stanice mestskej polície.

"Žiadne ďalšie dodatočné kurzy ich nečakajú, musia len prejsť pravidelnými fyzickými previerkami a psychodiagnostickými vyšetreniami, ktoré sú podmienkou napríklad pre šoférovanie vozidiel s prednostným právom jazdy," spresnila polícia na svojom webe.