Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mestskí poslanci v Bratislave sa spojili do piatich klubov

Erb mesta Bratislava Foto: Heraldický register

Najsilnejší klub v mestskom zastupiteľstve bude niesť názov Bratislavský klub. Na jeho vytvorení sa dohodli strany KDH, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola-DÚS a iniciatíva Naša Bratislava. 

Bratislava 9. decembra (TASR) – V novom bratislavskom mestskom zastupiteľstve, ktoré začne svoju činnosť vo štvrtok 11. decembra, sa vytvorí celkovo päť poslaneckých klubov. Smer sa napríklad spojil s nezávislými, SDKÚ-DS zas so Sieťou. Najviac členov má však zatiaľ klub, ktorému šéfuje Ján Budaj zo Zmeny zdola-DÚS. Zo 45 kresiel v mestskom parlamente by mali obsadiť 14.

Smer bude mať v parlamente Klub pre Bratislavu. Šéfovať mu bude doterajší mestský a miestny poslanec Martin Borguľa zo Smeru. Dosiaľ sa klub skladal z ôsmich členov, dnes v podvečerných hodinách sa podľa Borguľu rozšíril o ďalšieho. Ku klubu sa pripojil nezávislý poslanec Roman Weinštuk, ktorý dosiaľ nebol v žiadnom z klubov. V Klube pre Bratislavu, ktorý tvoria členovia Smeru a nezávislí poslanci, sú teda okrem Weinštuka aj Slavomír Drozd, Peter Hanulík, Iveta Hanulíková, Radoslav Olekšák, Ľudmila Farkašovská, Vladimír Bajan a Marta Černá.


Najsilnejší klub v mestskom zastupiteľstve bude niesť názov Bratislavský klub. Na jeho vytvorení sa dohodli strany KDH, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola-DÚS a iniciatíva Naša Bratislava. V pondelok (8.12.) o tom informovalo vedenie klubu. Jeho predsedom sa stal Ján Budaj a podpredsedami Ján Hrčka a Katarína Šimončičová. Vedenie ohlásilo, že klub má 14 členov a tvoriť ho budú okrem troch uvedených poslancov aj Dana Čahojová, Ondrej Dostál, Gábor Grendel, Peter Hochschorner, Branislav Kaliský, Viera Kimerlingová, Ignác Kolek, Richard Mikulec, Elena Pätoprstá, Jarmila Tvrdá a Milan Vetrák.

Druhý najväčší klub v bratislavskom parlamente, ktorý bude mať 12 členov, majú tvoriť poslanci za SDKÚ-DS, Sieť a nezávislí. Jeho predsedom bude Jozef Uhler z SDKÚ. Šéf klubu pre TASR uviedol, že definitívny názov klubu ešte nemajú a chceli by si nechať čas do januára budúceho roku. Keďže ich bude sprevádzať štyri roky, chcú ho zvoliť dobre. Členmi tohto klubu sú Ján Buocik, Milan Černý, Radovan Jenčík, Juraj Káčer, Pavol Bulla, Milan Jambor, Lucia Štasselová, Zdenka Zaťovičová, Oliver Kríž, Ján Mrva a Tomáš Korček.

Piatich členov bude mať klub Most-Híd a jeho predsedom bude Rastislav Žitný. Ten TASR potvrdil, že v klube budú sedieť aj Iveta Plšeková, Izabela Jégh, Gabriela Ferenčáková a Peter Pilinský.

Zatiaľ štyroch členov má klub Bratislava Inak, ktorý tvoria Marian Greksa, Martin Chren, Soňa Svoreňová a Katarína Augustinič. Tá je v prípravnom tíme novej politickej strany SKOK. Podľa Augustinič predsedu ešte nemajú, sama však chce ašpirovať na tento post. Aj tento klub by sa mohol rozrásť o jedného či dvoch členov. Augustinič vraví, že ešte rokujú s Martinom Kurucom, ktorý dosiaľ v žiadnom klube nie je a Branislavom Kaliským. Toho však už v pondelok Ján Budaj uviedol ako člena svojho klubu.

Okrem Kuruca nie je v žiadnom klube zatiaľ ani poslanec Roman Weinštuk. Obaja sú nezávislí.