Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestský cintorín v Nitre bude počas sviatkov otvorený dlhšie

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V meste pod Zoborom ich je 15 cintorínov, ktoré patria pod správu mesta.

Nitra 18. októbra (TASR) – S blížiacim sa Sviatkom Všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých sa predlžujú v Nitre otváracie hodiny pre návštevníkov cintorínov. V meste pod Zoborom ich je 15, ktoré patria pod správu mesta.

Najstarší a najväčší z nich je Mestský cintorín na Cintorínskej ulici, ktorý bol založený v roku 1780. Nachádzajú sa v ňom hodnotné umelecké diela – náhrobné kamenné pomníky vytvorené renomovanými sochármi Júliusom Bártfayom, Jánom Koniarikom, Jozefom Pospíšilom či Alojzom Rigelem.

Počas sviatkov máme predĺžené otváracie hodiny pre návštevníkov, aby sme mohli pomôcť pozostalým aj zo vzdialenejších kútov Slovenska, ktorí navštívia hroby svojich príbuzných a potrebujú doriešiť svoje požiadavky na úpravu hrobového miesta či predĺžiť nájom hrobového miesta podpisom novej nájomnej zmluvy,“ povedala Ida Jančíková zo Správy cintorínov v Nitre.

Pred sviatkami vydáva Správa cintorínov oveľa viac povolení pre kamenárov ako počas bežného roka. „Ročne vydávame okolo 500 povolení, pred sviatkami majú kamenári tradične najviac objednávok,“ potvrdila Jančíková. Zamestnanci musia riešiť aj množstvo prichádzajúcich sťažností, týkajúcich sa krádeží kahancov či vencov. „V tomto prípade im nevieme pomôcť, pretože ide o verejné priestranstvo. Na cintorínoch nie je zabezpečená stála strážna služba ani kamerový systém,“ povedala Jančíková.