Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Mestský festival Žilina žije sa uskutoční po dvojročnej prestávke

Na snímke Mariánske námestie z veže Kostola Obrátenia sv. Pavla (Sirotár) v Žiline, dňa 18. mája 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Piaty ročník festivalu ponúkne koncerty obľúbených slovenských skupín aj atraktívny sprievodný program.

Žilina 22. septembra (TASR) - Mestský festival Žilina žije sa po dvojročnej prestávke spôsobenej novým koronavírusom uskutoční v piatok (23. 9.) a v sobotu (24. 9.). TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že piaty ročník festivalu ponúkne koncerty obľúbených slovenských skupín aj atraktívny sprievodný program. "Sme naozaj radi, že festival prežil ťažké obdobie a ľudia na nás nezabudli. Veľmi nám pomohli mesto Žilina a Žilinský samosprávny kraj," povedali organizátori festivalu Michal Michalek a Lukáš Turiak.

V sprievodnom programe nebudú podľa Miškovčíka chýbať workshopy a cestovateľské besedy. "Napríklad so slovenským cestovateľom Marekom Slobodníkom, ktorý sa zúčastňoval na trabantových expedíciách Dana Příbaňa po celom svete. Žilinčania a návštevníci mesta budú môcť využiť aj bezplatné prehliadky Burianovej veže, Rosenfeldovho paláca či Považskej galérie umenia," priblížil.

Neoddeliteľnou súčasťou programu je Festival inej gastronómie (FIGA). "V tomto roku sa opäť vracia na scénu a s ním kvalitné a chutné pouličné jedlo. Na Námestí Andreja Hlinku ponúknu lahodné špeciality osvedčené stálice na slovenskej streetfoodovej scéne, ale aj noví predajcovia od 23. do 25. septembra," uviedol Miškovčík.

"Novinkou festivalu bude tento rok sprievodné podujatie Žilina žije svetlom. Na rozličných miestach mesta budú nainštalované svetelnoumelecké diela. Návštevníci sa môžu tešiť aj na workshop Maľuj podľa seba s poprednými domácimi a zahraničnými umelcami a mnoho ďalších sprievodných akcií," dodal Michalek.