Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mestský kaštieľ v Snine získal po renovácii nový šat

Na snímke exteriér zrekonštruovaného mestského kaštieľa v Snine. Foto: TASR/Roman Hanc

Celkové náklady na obnovu kaštieľa postaveného v klasicistickom štýle predstavujú vyše 1,43 milióna eur.

Snina 17. júna (TASR) - Mestský úrad v Snine sa pripravuje na slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov miestneho kaštieľa, na opravu ktorého získal finančné prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ). Táto pamiatka z konca 18. storočia sa tak po dlhých rokoch chátrania stane novým kultúrno-spoločenským centrom mesta.

Celkové náklady na obnovu kaštieľa postaveného v klasicistickom štýle predstavujú vyše 1,43 milióna eur. Výdavkovú časť projektu na úrovni 95 percent financovala EÚ a štátny rozpočet SR, zvyšnými piatimi percentami prispelo zo svojej pokladnice mesto. Stavebné práce zamerané na obnovu sninskej pamiatky odštartovali v decembri 2011. Skončili sa v týchto dňoch, oproti pôvodným plánom približne s polročným predstihom.

"V dolnej časti zrenovovaného kaštieľa bude pôsobiť detašované pracovisko mestskej knižnice s náučno-vedeckou literatúrou pre dospelých, v pravej strane bude zriadená stála muzeálna expozícia. Spoločenská miestnosť v horných priestoroch má v budúcnosti slúžiť na rôzne spoločensko-kultúrne podujatia, obrady či koncerty vážnej hudby. V hornom pravom a ľavom krídle kaštieľa zriadime galerijné priestory, kde chceme propagovať hlavne známych a úspešných sninských umelcov," informoval TASR riaditeľ Mestského kultúrneho a osvetového strediska v Snine Daniel Andráško.

Otvorenie zrekonštruovanej pamiatky bude 5. júla

Na snímke zrekonštruovaná fontána so sochou Herkulesa.
Foto: TASR/Roman Hanc
Okrem zmieneného historického objektu prešla podľa jeho slov v uplynulých mesiacoch rekonštrukciou aj značná časť areálu kaštieľa. "Plánom je urobiť z tohto verejného priestoru novú historicko-relaxačnú zónu mesta. Naším cieľom je, aby prehliadku Sniny a okolitého regiónu začínali turisti v budúcnosti práve na tomto mieste," zdôraznil Andráško.

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej sninskej pamiatky sa uskutoční v piatok 5. júla počas sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda. Pri tejto príležitosti pripravuje samospráva bohatý sprievodný program, ktorý odštartuje vo štvrtok 4. júla. Jeho súčasťou budú slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, vernisáže, ekumenická bohoslužba, vystúpenia miestnych školákov, rockových a folklórnych skupín, známych slovenských interpretov, ako aj klubov historického šermu.