Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mestský podnik ZAaRES upravuje bežkárske trate, chýba už len sneh

Na archívnej snímke pohľad na bežkára. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Podľa riaditeľa mestského podniku ZAaRES Ivana Šaba sa treba prispôsobiť tomu, že každé tri - štyri roky je v niektorých lokalitách plánovaná ťažba aj cez zimné mesiace.

Banská Bystrica 18. novembra (TASR) – Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) v Banskej Bystrici v týchto dňoch upravujú všetky bežecké trate v okolí, aby boli dôkladne pripravené do prvej zimnej nádielky a priaznivci bežeckého lyžovania si mali možnosť zašportovať. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Začiatkom októbra sa uskutočnilo pravidelné stretnutie s majiteľmi a správcami lesov, aby boli všetky strany informované o plánoch počas nadchádzajúcej zimy. Zástupcovia dotknutých urbárov, ako i vedenie odštepného lesníckeho závodu Slovenská Ľupča s jesennou údržbou a následne zimnou úpravou tratí súhlasili,“ konštatovala Marhefková.

Podľa riaditeľa mestského podniku ZAaRES Ivana Šaba sa treba prispôsobiť tomu, že každé tri - štyri roky je v niektorých lokalitách plánovaná ťažba aj cez zimné mesiace. Preto sa počas tohtoročnej sezóny upravuje trať od skokanských mostíkov na Králikoch len po chaty na Bandoške. V tejto lokalite sa bude ratrak otáčať, takže k vleku na Kordíkoch či k Chate nad Tajovom sa túto zimu bežkári po upravenej trati nedostanú.

Jesenná údržba tratí sa vykonáva na prelome októbra a novembra počas štyroch týždňov. Zamestnanci ZAaRES v okolitých kopcoch prepiľovali náletové dreviny, kosili a mulčovali okraje lesných ciest a zvážnic, po ktorých v zime vedú upravované trate.

Trasa po hrebeni medzi Šachtičkami a Izbicou sa roky neudržiavala a na mnohých miestach už bola veľmi úzka. Preto sme ju rozšírili a okraje zmulčovali. Bežkári zmenu pri prvej návšteve určite pocítia a ocenia,“ dodal Šabo.

Ďalšie ich práce sa zamerali na trate v Kremnických vrchoch. Upravili tiež areál zimných športov na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici, kde po ročnej prestávke plánujú opäť spustiť zasnežovaný okruh okolo jazera.