Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

MHTH dostane vyše 14,7 milióna eur na nový zdroj tepla v Žiline

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Novým zdrojom tepla a elektrickej energie budú plynové motory a transformátor.

Bratislava 11. mája (TASR) - Spoločnosť MH Teplárenský holding (MHTH) dostane vyše 14,7 milióna eur na vybudovanie nového zdroja tepla a elektrickej energie v Žiline. Financie jej poskytne Environmentálny fond formou dotácie z Modernizačného fondu. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv. Projekt sa bude realizovať do apríla 2026.

Novým zdrojom tepla a elektrickej energie budú plynové motory a transformátor. "Dôvodom realizácie projektu je potreba zvýšenia efektívnosti výroby tepla a elektrickej energie, postupné vytesňovanie hnedého uhlia ako hlavného paliva," píše sa v zmluve. Nový zdroj bude podľa zmluvy pracovať ako hlavný prevádzkový zdroj hlavne mimo vykurovacej sezóny. Vo vykurovacej sezóne bude prevádzka nového zdroja doplnená kotlami.

"Zariadenie nového zdroja bude pozostávať z inštalácie dvoch kogeneračných jednotiek na báze zemného plynu (plynový motor) s inštalovaným elektrickým výkonom a tepelným výkonom a nového transformátora T10," uvádza sa v zmluve.

Po inštalácii nového zdroja dôjde podľa zmluvy k zefektívneniu výroby a distribúcie tepla, zefektívneniu výroby elektriny, zníženiu prevádzkových nákladov, zvýšeniu výnosov, zvýšeniu energetickej hospodárnosti a efektívnosti, zníženiu zaťaženia životného prostredia. "Z pohľadu ochrany ovzdušia prinesie realizácia investičného zámeru zníženie zaťaženia ovzdušia znečisťujúcimi látkami, ako aj skleníkovými plynmi," priblížili v materiáli.

MH Teplárenský holding prepája a zefektívňuje aktivity šiestich štátnych teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave, Zvolene, Martine, Žiline a v Košiciach. Zabezpečujú teplo a poskytujú služby pre približne 320.000 domácností.