Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Michalovce začínajú s obnovou historického parku Kerta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

V rámci projektu cezhraničnej spolupráce s maďarským mestom Nové Mesto pod Šiatrom tak má vzniknúť ďalšie príjemné miesto na oddych či prechádzky s deťmi.

Michalovce 21. júna (TASR) – Mesto Michalovce začína s obnovou historického parku Kerta. V rámci projektu cezhraničnej spolupráce s maďarským mestom Nové Mesto pod Šiatrom tak má vzniknúť ďalšie príjemné miesto na oddych či prechádzky s deťmi. Ako za michalovskú radnicu TASR informovala Marcela Andréová, stavenisko už odovzdali zhotoviteľovi.

Výška poskytnutého príspevku z prostriedkov Európskej únie predstavuje pre oboch partnerov projektu 1,02 milióna eur. „Rozpočet pre naše mesto je viac ako 630.000 eur, pričom spolufinancovanie predstavuje približne 32.000 eur,“ uviedla s tým, že súčasťou obnovy prírodného parku bude najmä výsadba zelene a celková úprava okolia. Cieľom bude vytvoriť jednotný celok, ktorý skrášli prostredie a vyzdvihne významnú historickú hodnotu územia.

Podľa radnice sa zrekonštruuje drobná parková architektúra, pribudne 1920 metrov nových chodníkov, 41 lavičiek a 23 odpadkových košov. „V rámci prevencie voči vandalizmu a ochrany parku bude zrealizovaná aj inštalácia kamier spolu s osvetlením a senzorom na evidenciu návštevnosti parku,“ spresnila Andréová. Projekt rieši aj úpravu existujúcich chodníkov. Pribudnúť má tiež nové verejné osvetlenie. „Projektová dokumentácia zahŕňa obnovenie okrajového porastového venca, ktorý sa tu nachádzal aj v minulosti - park opticky uzatváral a vytváral intímnu atmosféru. V súčasnosti bude slúžiť tiež ako ochranná bariéra pred veternými kalamitami,“ dodala. Doplnkovým prvkom parku bude altánok, navrhnutý na pôvodnej betónovej ploche kruhového pôdorysu. Slúžiť bude aj ako priestor pre menšie hudobné či divadelné podujatia.

Ukončenie projektu je plánované na máj 2022. Na revitalizáciu parku priamo nadväzuje aj obnova Kostolného námestia. Jeho rekonštrukciu chce mesto zrealizovať v tomto roku.

Park Kerta je najrozľahlejším parkom v Michalovciach. Nachádza sa v okolí kaštieľa Sztárayovcov, dnešného sídla Zemplínskeho múzea, a patrí medzi 23 národných kultúrnych pamiatok na území mesta zapísaných v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Je v ňom približne 60 vzácnych druhov drevín.