Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Michalovčania budú v roku 2020 platiť vyššie dane a poplatky za odpad

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Majitelia psov, či už žijúci v bytoch alebo rodinných domoch, si za jedného psa v novom roku priplatia päť eur.

Michalovce 2. decembra (TASR) – Vyššie poplatky za zvoz a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu (TKO) a tiež miestne dane budú od nového roku platiť aj obyvatelia dolnozemplínskej metropoly. Za odpad si Michalovčania priplatia necelé štyri eurá na rok, miestne dane stúpnu približne o päť percent. Najvýraznejší nárast daní, ako ho poslanci schválili vo všeobecne záväznom nariadení na svojom poslednom zasadnutí (27. 11.), sa týka sadzby dane za pôdu využívanú na poľnohospodárske účely, za stavby slúžiace na podnikateľské účely a tiež za psa.

Dôvodová správa k uzneseniu, ktorým poslanci Mestského zastupiteľstva v Michalovciach zvýšili poplatky za zvoz a likvidáciu TKO, počíta do roku 2020 s udržaním miery separácie odpadu na úrovni 49,38 percenta, akú predstavuje aj v roku 2019. Aj napriek tomu, vzhľadom na nové sadzby poplatkov za uloženie odpadov na skládku určené vládou, budú od 1. januára Michalovčania platiť o jeden cent denne za odpad viac. Pre rozpočet mesta bude toto zvýšenie predstavovať prínos vo výške približne 100.000 eur.

Rovnako ako v prípade poplatkov za odpad, i sadzby daní, ako ich v Michalovciach aktuálne vyrubujú, platili od roku 2016. Ich zvýšenie obhajuje samospráva objektívnymi skutočnosťami. "Sú to legislatívne zmeny týkajúce sa hlavne zvyšovania minimálnej mzdy, zavedenia príspevku na rekreáciu, zvyšovania miezd v oblasti školstva a verejnej správy, zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane daňovníka a následne aj avizované znižovanie vývoja podielových daní pre mestá a obce v porovnaní s predchádzajúcim obdobím," uvádza sa v dôvodovej správe.

Najvýraznejší nárast daní sa týka sadzby dane za ornú pôdu, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávnaté porasty. Z aktuálneho 0,35 percenta stúpne od 1. januára 2020 na 0,50 percenta. Sadzba dane za stavby na "ostatné podnikanie" sa zvýši z 2,60 eura na tri eurá za štvorcový meter, za priemyselné stavby, stavby slúžiace energetike a stavebníctvu z 1,26 eura na 1,55 eura za štvorcový meter.

Majitelia psov, či už žijúci v bytoch alebo rodinných domoch, si za jedného psa v novom roku priplatia päť eur.