Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tri nové ulice v Michalovciach budú niesť mená významených osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové komunikácie vo Vrbovci budú od polovice decembra niesť názvy Ulica Ferdinanda Alexu a Ulica Michala Slávika.

Michalovce 6. decembra (TASR) – Tri novovzniknuté ulice v dvoch okrajových častiach mesta Michalovce ponesú názvy po významných osobnostiach mesta. Na svojom poslednom zasadnutí o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo.

Dve z ulíc, ktorých názvy odobrili poslanci prijatím všeobecne záväzného nariadenia (VZN), sa nachádzajú v katastrálnom území mestskej časti Vrbovec, jedna v Močaranoch. Vo všetkých troch prípadoch ide o slepé ulice so zástavbou rodinných domov.

Nové komunikácie vo Vrbovci budú od polovice decembra niesť názvy Ulica Ferdinanda Alexu a Ulica Michala Slávika. Alexa bol v prvej polovici 20. storočia dlhoročným michalovským starostom a ako vyplýva z dôvodovej správy prijatého VZN, zaslúžil sa o výstavbu novej budovy radnice, aktívne podporoval miestne spolky a šport, stál tiež pri zriadení a počiatkoch michalovského gymnázia. Slávik, ktorý v Michalovciach vykonával advokátsku prax, tam tiež v rokoch 1920 – 1922 pôsobil ako zemplínsky župan, bol i poslancom národného zhromaždenia.

Novovzniknutá ulica v Močaranoch ponesie názov po michalovskom rodákovi Ľudovítovi Pavlovi, lekárovi, literátovi a významnom predstaviteľovi krajanského hnutia Slovákov v Spojených štátoch amerických.