Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Michalský jarmok v Martine oslávil 30. výročie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Poliak

Ľudoví majstri predviedli ukážky rôznych výrobných techník, ponúkali drevené a prútené výrobky, hlinený riad, textilné produkty, šperky či hračky.

Martin 27. septembra (TASR) - Múzeum slovenskej dediny v Martine patrilo v nedeľu jarmočníkom. Na jubilejnom 30. ročníku Michalského jarmoku sa predstavilo množstvo remeselníkov a ľudových výrobcov, bábkové divadlo i muzikanti.

"Michalský jarmok sa už tradične konal v sprievode stálych účinkujúcich. Počas podujatia vystúpil Ivan Gontko so svojím bábkovým divadlom Tyjátr z Nitry, okrem toho návštevníkov sprevádzala počas celého dňa ľudová hudba Podhradská muzika,"
načrtla pre TASR Tatiana Kadlecová zo Slovenského národného múzea (SNM) v Martine - Múzea slovenskej dediny.

Návštevníci si mohli počas podujatia nakúpiť množstvo kníh a starožitností na miniburze. "Okrem toho tu bolo množstvo ľudovo-umeleckých výrobcov a množstvo predajcov," doplnila.

Ľudoví majstri predviedli ukážky rôznych výrobných techník, ponúkali drevené a prútené výrobky, hlinený riad, textilné produkty, šperky či hračky. Návštevníci si mohli zakúpiť i medovníky, skalické trdelníky, včelie produkty, a radu získali od bylinkárov aj korenárov. Pre menších i väčších múzeum pripravilo dobové hry v podobe chodenia na chodúľoch, skákania vo vreci či koliek. Súčasťou podujatia bola i svätá omša v drevenom kostole z Rudna.