Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mierna lavínová hrozba je v Západných a Vysokých Tatrách

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre bude mierna lavínová hrozba platiť od poludňajších hodín.

Liptovský Hrádok 20. marca (TASR) - V najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier prevláda v stredu mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre bude mierna lavínová hrozba platiť od poludňajších hodín.

Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informoval o tom, že vplyvom výrazného oteplenia a následného ochladenia sa snehová pokrývka stabilizovala. „Sneh z posledného sneženia je previaty hlavne na východne orientované svahy, kde je veľký rozdiel v tvrdosti medzi starou ľadovou vrstvou a novým prachovým snehom. Starší voľný sneh vo forme dosiek a snehových vankúšov sa nachádza aj na severne orientovaných svahoch najvyšších polôh,“ upozornil. Zároveň poukázal na to, že v týchto polohách je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch.

Ráno prevládalo na horách jasné jarné počasie. Teploty ráno klesli na mínus 13 v najvyšších polohách po mínus šesť stupňov Celzia na podhorí. Fúkal mierny vietor.