Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Million Marihuana March pritiahol prevažne mladých

Ilustračné foto Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf liberálov Richard Sulík, ktorý organizátorom potvrdil účasť, na stretnutie rovnako ako viacerí iní pozývaní politici neprišiel. Naopak, rovnako ako vlani sa tu ukázal Jozef Mihál (SaS).

Bratislava 5. mája (TASR) - Prevažne mladí ľudia prišli dnes na bratislavské Námestie slobody, aby tak podporili Million Marihuana March (MMM).

Podujatie, na ktorom sa podľa odhadov organizátorov počas dňa zúčastnilo 300 až 500 ľudí, sa začalo o 13.30 h a po oficiálnej časti pokračuje na námestí kultúrny program. Okolo 18.00 h tu bolo ešte asi 50 ľudí. Hovorca MMM Štefan Bakoš priblížil, že naraz bolo na námestí najviac okolo 200 ľudí. Akciu organizátori nahlásili do 21.00 h.

Pripomenúť ľuďom pozitívne vlastnosti rastliny rodu Cannabis (konope) a napraviť jej spoločenskú akceptáciu a vnímanie jej užívateľov v očiach verejnosti, taký bol avizovaný cieľ podujatia. Organizátori, ktorí chceli zároveň otvoriť diskusiu o marihuane, sú s výsledkom spokojní. "Ľudia prejavovali záujem o diskusiu. Hlavnou myšlienkou bolo rozprúdiť diskusiu na úrovni ľudských práv a liberálnejšieho prístupu nielen na úrovni legislatívy, ale aj ľudí k danej problematike," skonštatoval s tým, že toto sa podarilo minimálne u zúčastnených.

Tu bude player


Šéf liberálov Richard Sulík, ktorý organizátorom potvrdil účasť, na stretnutie rovnako ako viacerí iní pozývaní politici neprišiel. Naopak, rovnako ako vlani sa tu ukázal Jozef Mihál (SaS). Podľa Bakoša sa im ospravedlnil Martin Poliačik (SaS) a Daniel Lipšic (KDH). Priblížil, že tento prístup je "istým sklamaním", keďže viacerí politici, ktorí sa k tejto téme vyjadrujú, akciu odignorovali.

Avizoval však, že v diskusiách o kladoch a záporoch depenalizácie, dekriminalizácie či legalizácie marihuany na Slovensku chcú pokračovať aj naďalej, a to aj na odbornej úrovni. Spoluprácu im mal prisľúbiť zakladateľ cannabisterapie a odborný garant medzinárodného výskumu Konope je liek Dušan Dvořák. Ten mal dnes na námestí aj prednášku.

Akcia Million Marihuana March sa po prvý raz konala v Bratislave v roku 2003 a potom o rok neskôr. Odvtedy sa podobný happening v uliciach hlavného mesta neuskutočnil, následne až vlani. Táto akcia je súčasťou celosvetového Million Marihuana March, ktorý sa koná pravidelne od roku 1999 v prvú májovú sobotu v stovkách miest po celom svete.