Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Milovníci klobás sa zídu na Klobfeste

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Organizátori však pripomínajú, že súťažné družstvá sa musia prihlásiť najneskôr 26. októbra.

Nové Zámky 17. októbra (TASR) - Už iba niekoľko dní majú na prihlásenie súťažiaci, ktorí si chcú zmerať sily pri výrobe klobás. V poradí 8. ročník Klobfestu sa bude v Nových Zámkoch konať 9. a 10. novembra. Organizátori však pripomínajú, že súťažné družstvá sa musia prihlásiť najneskôr 26. októbra. „Úlohou troj- až päťčlenných družstiev je vyrobiť z 10-kilogramového klobásového mäsa klobásu na pečenie. Mäso je zabezpečené z bitúnka s veterinárskym potvrdením,“ uvádza sa v podmienkach súťaže.

Usporiadatelia zabezpečia pre súťažiace družstvá okrem mäsa aj črevá a stôl. Súťažiaci sú povinní používať bielu zásteru alebo plášť a pokrývku hlavy. „Účastníci si prinesú tradičný ručný mlynček na plnenie, koreniny a potrebné náradie. Je vítané, ak si súťažné družstvá svoje pracovné miesto ozdobia prvkami, ktoré ich charakterizujú, ako napríklad kroj či iné ľudové prvky. Najnápadnejšie družstvo bude ocenené na základe hlasovania obecenstva,“ pripomínajú organizátori.

Porota bude na súťaži hodnotiť výsledný produkt, ktorým bude približne 30 centimetrov dlhá klobása. „Zvyšná klobása je majetkom družstva. Z hygienických dôvodov je zakázané ju predávať. Do hodnotenia porota zaráta aj prípravné fázy výroby, estetický vzhľad surovej klobásy, jej chuť po upečení a pracovné miesto. Podľa počtu získaných bodov sa určí finálne hodnotenie súťažiacich v zlatom, striebornom a bronzovom pásme. Na základe hlasovania obecenstva mimoriadnu cenu za Najkreatívnejšie družstvo venuje primátor mesta Nové Zámky Gejza Pischinger,“ uvádza sa v podmienkach súťaže.

V priebehu predchádzajúcich siedmich ročníkov si Klobfest získal medzi výrobcami i konzumentmi klobás veľkú popularitu. Vlani sa do súťaže zapojilo 45 družstiev zo Slovenska i zahraničia. Boli medzi nimi tímy z Nových Zámkov, z Nitry, Komárna, Veľkého Medera či Myjavy. Slovenským kuchárom konkurovalo aj šesť družstiev z Maďarska. V roku 2010 tu bol vytvorený oficiálne uznaný slovenský rekord, keď sa domácemu súťažnému tímu podarilo vyrobiť klobásu s dĺžkou 47,06 metra.