Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mladí divadelníci sa zídu v Nitre na súťaži Detský javiskový sen

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Detský javiskový sen je krajskou súťažou určenou pre tvorcov detských inscenácií.

Nitra 16. marca (TASR) - Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre pripravuje prehliadku dramatickej tvorivosti Detský javiskový sen. Konať sa bude 4. a 5. apríla v kultúrnom dome v Šali.

Detský javiskový sen je krajskou súťažou určenou pre tvorcov detských inscenácií. "Jej 20. ročník organizujeme opäť po šiestich rokoch. Dramaturgia bude vychádzať z rôznorodosti inscenačných tvarov, štýlov a prístupov k tvorbe v našom kraji. Účastníci súťaže sa predstavia porote a divákom počas dvoch dní v kultúrnom dome v Šali," uviedli organizátori.

Ako pripomenuli, hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast divadelných kolektívov a jednotlivcov. "Divadlá sa môžu prezentovať v rôznych druhoch divadelného umenia, či už je to činohra, bábkové divadlo, hudobno-dramatické divadlo, pohybové a pantomimické divadlo. Môžu inscenovať literárne, dramatické alebo autorské texty," vysvetlila Silvia Bartáková z KOS.

Neoddeliteľnou súčasťou podujatia sú rozborové semináre s odbornou porotou k odohraným inscenáciám pre vedúcich divadelných súborov a režisérov. "Najúspešnejší tvorcovia detských inscenácií postúpia zo súťaže Detský javiskový sen na 50. ročník celoštátnej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka, ktorá sa bude takisto konať v Šali," doplnila Bartáková.