Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre vojenské múzeum v Piešťanoch chcú vybudovať novú výstavnú halu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Moderné priestory majú múzeu zabezpečiť nielen bezpečnosť zbierkových predmetov, ale aj zníženie dosahu negatívnych vplyvov klimatických zmien na ne.

Bratislava 17. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) plánuje vybudovať novú výstavnú halu pre Vojenské historické múzeum (VHM) v Piešťanoch. Predpokladané náklady sú viac ako štyri milióny eur. Návrh na vydanie súhlasu vlády so začatím obstarávania stavby rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

"Zámer vybudovať modernú výstavnú halu vyplynul z potreby predstaviť návštevníkom VHM v Piešťanoch vývoj a výzbroj ozbrojených síl po roku 1945 až po súčasnosť. Návštevník bude mať tak možnosť vidieť 'pod jednou strechou' vývoj armády po druhej svetovej vojne prostredníctvom prezentovaných veľkorozmerných zbierkových predmetov," priblížilo MO SR.

Moderné priestory majú múzeu zabezpečiť nielen bezpečnosť zbierkových predmetov, ale aj zníženie dosahu negatívnych vplyvov klimatických zmien na ne. Zároveň sa má zvýšiť komfort návštevníkov a tiež kvalita pracovných podmienok zamestnancov.

Navrhovaný objekt má byť umiestnený na voľnej ploche areálu Vojenského historického múzea v Piešťanoch s realizáciou sa ráta v rokoch 2022 až 2024.